Videanu: Vom vinde pe bursa participatii minoritare si vom privatiza Avioane Craiova, IOR, Santierul Naval Mangalia, Cuprumin si Moldomin
Ministerul Economiei va scoate la privatizare companiile Avioane Craiova, IOR, Santierul Naval Mangalia, Cuprumin si Moldomin, a declarat ministrul economiei, Adriean Videanu, dupa o intalnire cu reprezentantii FMI, CE si Banca Mondiala. Ministrul a mai spus ca pe langa privatizarea acestor companii, Guvernul vrea sa vanda pe bursa participatii minoritare detinute la companiile energetice.
„Pe langa intentia Guvernului de a vinde participatii minoritare pe bursa, (…)cred ca din aceasta perspectiva avem un potential sa facem acest lucru, mai avem si alte companii care fac obiectul demararii procesului de privatizare, Avioane Craiova, IOR, Santierul Naval Mangalia, Cuprumin si Moldomin”, a declarat ministrul.
Videanu a mai spus ca discutiile cu reprezentantii FMI au mai vizat reducerea cheltuielilor, a pierderilor si a arieratelor la societatile din subordinea ministerului. Ministrul a afirmat ca in sedinta de miercuri, Guvernul a aprobat bugetele rectificate pentru toate societatile in vederea reducerii cu 20% a cheltuielilor cu bunurile si serviciile. Videanu a mai spus ca au fost realizate tintele de reducere a pierderilor si arieratelor la societatile monitorizate. „In urma analizei am constatat, la 30 iunie, ca la toate cele trei societati comerciale monitorizate, Termoelectrica, Elcen si CNH, au fost realizate tintele de reducere a pierderilor si arieratelor”, a precizat ministrul.
Acesta a mai spus ca Termoelectrica, una dintre companiile de stat care inregistreaza cele mai mari pierderi si datorii, va intra in faliment in martie 2011. Falimentul se va produce dupa ce vor fi desprinse din aceasta societate unitatile viabile. „Cu datoriile CNH este practic aceeasi problema. Am fost deschis cu reprezentantii FMI spunandu-le ca nu vor exista resurse pentru plata datoriilor”, a mai spus Videanu.
Un alt subiect discutat cu reprezentantii FMI a fost cel al liberalizarii preturilor la gazele naturale. Videanu a spus ca pretul gazelor nu va fi liberalizat anul acesta. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei va face evaluari asupra impactului si, pe baza studiilor, va fi stabilit un calendar al liberalizarii. Potrivit ministrului, liberalizarea nu inseamna neaparat cresterea preturilor la gaze in cazul in care Romania va avea surse alternative de aprovizionare. „Liberalizarea pretului nu trebuie sa conduca neaparat la ideea majorarii pretului pentru ca Romania, daca isi deschide interconectarea, exista sursa alternativa la nivelul pietei spot din tarile membre ale UE”, a spus ministrul. Acesta a dat exemplul conductei Szeged-Arad.