VIDEO Amazon si Jeremy Clarkson prezinta noi imagini cu dronele care vor face livrari
Amazon prezinta, intr-un filmulet in care apare Jeremy Clarkson, noi imagini cu dronele pe care compania le va folosi pentru a face livrari pe distante mici. Compania nu a primit inca toate aprobarile, insa promite ca va exista o adevarata flota de drone, cu modele diferite in functie de mediul in care vor livra. Amazon a anuntat in 2013 ca vrea sa faca livrari cu dronele, iar anul acesta a dat noi indicii espre cum ar vedea impartirea spatiului aerian.
In filmulet apare o drona ce este un hibrid intre un elicopter si un mini-avion, designul permitand dronei sa aterizeze in fata caselor, in gradina sau chiar pe acoperisuri, aterizarea si decolarea facandu-se vertical.
Drona prezentata acum poate livra la maxim 25 km si ar trebui ca timpul de livrare sa fie sub jumatate de ora. Compania promite ca dronele de livrari vor deveni ceva obisnuit, asa cum acum ni se pare normal sa vedem pe sosele masini de posta sau curierat.
Amazon a anuntat acum doi ani ca vrea sa lanseze livrari cu dronele, insa nu a spus si cand se va intampla asta fiindca are nevoie de o multime de aprobari. In SUA, exista restrictii la dronele folosite de civili, considerandu-se ca acestea ar putea fi folosite extrem de usor si pentru atentate teroriste.
Insa Amazon a primit in aprilie de la US Federal Aviation Authority licenta de a testa dronele de livrari, cu conditia ca acestea sa zboare la sub 130 metri altitudine, cu sub 160 km/h si sa evite zonele cu populatie mare.
In iulie, Amazon si-a prezentat viziunea asupra dronelor folosite pentru a livra produse. Ar dura maxim jumatate de ora o livrare in oras, iar dronele ar putea zbura cu peste 110 km/h. Retailerul propune ca un segment al spatiului aerian de deasupra oraselor (intre 60 si 120 metri altitudine) sa fie dedicat exclusiv acestor drone rapide autonome), iar intre 120 si 150 metri altitudine compania propune o „no fly zone”, o zona „tampon” care sa faca separare intre zona dronelor si cea a altor aeronave de mare altitudine.
Compania mai propune ca in acel segment special cuprins intre 60 si 120 metri altitudine sa fie permise doar drone cu anumite caracteristici care sa le faca extrem de sigure. Practic, e vorba doar de drone cu GPS, cu conexiune internet si cu capacitatea de a comunica in timp real cu alte drone din acel spatiu, astfel incat sa nu se intample coliziuni. Apoi, fiecare drona, inainte de decolare, trebuie sa comunice un traseu exact de zbor si sa fie dotata si cu senzori care sa-i permita in orice situatie sa evite alte drone sau diverse obstacole.