Sari direct la conținut

VIDEO Toti elevii din clasa a treia din Romania vor utiliza tablete la scoala, incepand din martie 2015 – proiect interministerial

HotNews.ro
Ministrul Razvan Cotovelea, despre introducerea tabletelor in toate scolile din Romania, Foto: Hotnews
Ministrul Razvan Cotovelea, despre introducerea tabletelor in toate scolile din Romania, Foto: Hotnews

Toti elevii din clasa a treia din Romania, circa 220.000 de copii, vor utiliza tablete in procesul educational, incepand din luna martie 2015, potrivit unui proiect la care lucreaza in prezent atat Ministerul Educatiei cat si Ministerul pentru Societatea Informationala, a declarat miercuri Razvan Cotovelea, ministrul Comunicatiilor. Proiectul vizeaza introducerea etapizata a tabletelor pentru toti copiii din clasele a 2-a, a 3-a, si a 4-a, in functie de finalizarea manualelor digitale. Acolo unde sunt manualele digitale gata, adica pentru clasele a 2-a si a 3-a, putem sa lansam licitatia undeva anul acesta si distributia de tablete catre copii sa demareze in luna martie 2015, a spus ministrul.

VIDEOMinistrul Razvan Cotovelea, despre introducerea tabletelor in scoli:

Amintim ca in luna octombrie din acest an, Ministrul Educatiei a anuntat ca vrea sa introduca tablete in toate scolile, inclusiv in cele din mediul rural si ca se cauta resurse financiare in acest sens.

Prezent la evenimentul lansarii Strategiei Agenda Digitala Romania 2020, Ministrul Razvan Cotovelea a fost intrebat miercuri daca ministerul pe care il conduce a demarat un proiect in acest sens sau daca aceasta initiativa este in atributiile Ministerului Educatiei.

  • Iata ce a declarat Ministrul Razvan Cotovelea in legatura cu acest subiect:

„Ambele ministere lucreaza la acest proiect. Nu am dorit sa-l lansam in consultare publica pentru a nu crea confuzii ca in mod intentjonat in campania electorala lansam un asemenea proiect. Este un proiect pe care vrem sa-l finantam din alocarea financiara pe 2007-2014 dar si din noua alocare financiara 2014-2020.

Practic de la nivelul claselor a 2-a, a 3-a si a 4-a toti copii vor beneficia de tablete, care vor avea deja manualele electronice disponibile. Acum avem o succesiune clara din partea Ministerului Educatiei si de asemenea vom avea alte aplicatii extrem de utile pentru procesul de invatare.

Vom continua cu dimensiunea gimnaziala urmand ca pentru studentii cu probleme sociale sa vedem in ce masura vom putea gasi intelegere din partea UE pentru a replica proiecte de succes din Spania, Portugalia si Grecia, adica tinerii care au probleme sociale deosebite si nu au disponibilitati financiare sa beneficieze din partea statului de laptopuri”

  • Cand mai exact vor primi elevii tablete in scoli?

„Acolo unde sunt manualele digitale gata, adica pentru clasele a 2-a si a 3-a, putem sa lansam licitatia undeva anul acesta si proiectul sa demareze prin distributia de tablete catre copii in luna martie, imediat dupa ce se finalizeaza licitatia si producatorii vor veni cu aceste tablete. Absolut toti copiii vor beneficia de aceste tablete, iar dupa ce isi vor vor fi terminat clasa a doua sau a 3-a, aceste tablete raman pentru urmatoarea generatie.

Vom introduce tabletele in mod etapizat, pe clase. Clasa a treia – 220.000 de tablete si 220.000 de copii care vor utiliza manualele digitale. Pentru clasa a doua ulterior, iar pt a 4-a, cred ca spre finele semestrului I din 2015, cand manualele digitale vor fi gata. Va fi o platforma integrata care va putea cuprinde inclusiv cataloagele electronice sau alte aplicatii pe care cadrele didactice vor sa le introduca pe aceasta platforma”.

  • De unde se va asigura finantarea si care vor fi costurile?

„Pentru fiecare an in parte valoarea proiectului este de pana la 20 de milioane de euro fonduri europene, plus cofinantare 15%. Pentru clasele a 2-a, a 3-a si a 4-a probabil vor fi undeva la 500.000 de tablete. Va dati seama ca la acest volum preturile vor fi scazute. Se vor da discounturi”

  • Cat de performante vor fi tabletele?

O conexiune buna la internet, o minima capacitate de stocare si o utilizare facila simplista sunt elementele esentiale.

  • De unde internet in toate scolile din Romania?

Exista RoEduNet, proiectele in plina desfasurare si care vor avea posibilitatea conectarii zecilor de scoli inca neconectate la internet si exista fondurile europene prin care, acolo unde nu se poate din motive tehnologice sa avem aceeasi infrastructura ca in Bucuresti, sa gasim solutii punctuale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro