Sari direct la conținut

Italienii isi fac singuri dreptate, Basescu sesizeaza Bruxelles-ul

HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu a sustinut duminica, la ora 18.00, la Palatul Cotroceni, o declaratie de presa in legatura cu situatia cetatenilor romani care traiesc in Italia. Gestul sefului statului survine unei alte declaratii facute, tot duminica dupa-amiaza, de premierul Calin Popescu Tariceanu, care a anuntat masurile stabilite de Guvern pentru protejarea romanilor din aceasta tara.

Traian Basescu condamna crimele si violenta si critica activitatea ambasadelor si consulatelor Romaniei

Presedintele Basescu a criticat activitatea ambasadelor si consulatelor Romaniei in strainatate, apreciind ca acestea stiu prea putin despre situatia cetatenilor care muncesc in afara granitelor tarii.

Seful statului a cerut Guvernului sa ia masurile necesare si sa asigure o buna colaborare cu cabinetul de la Roma.

„Romanii din Italia nu se simt protejati”, a avertizat Basescu. „Ca sef al statului, condamn orice crima a unui cetatean roman. Astfel de gesturi nu ii caracterizeaza pe romani”, referindu-se la crima recenta din Italia, savarsita de un cetatean roman, de etnie roma.

„Ca sef al statului roman condamn orice acte de violenta impotriva cetatenilor romani, ca si orice discutii care duc la nerespectarea drepturilor civile ale acestora, oriunde s-ar afla, pe teritoriul Uniunii Europene. Relatia dintre romani si italieni este cu totul alta decat cea care transpare din declaratiile diferitilor oameni politici. Mentinerea bunelor relatii revine ambelor parti!”, a mai spus Traian Basescu.

Romania va sesiza Comisia Europeana

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a cerut Ministerului de Externe sa sesizeze Comisia Europeana in privinta noii legislatii italiene privitoare la imigranti, dar si a necesitatii unui proiect la nivel european referitor la incluziunea sociala a romilor. „Problema romilor nu este doar a Romaniei. Trebuie tratata la nivel european”.

Seful statului a mai precizat ca a solicitat, de asemenea, deschiderea de noi consulate in Italia.

„Ii asigur pe toti romanii care muncesc cinstit in Italia de solidaritatea mea si de faptul ca macar acum statul roman isi va face datoria fata de ei”, a mentionat presedintele Basescu.

„Romanii din strainatate nu au nici un motiv de rusine, pentru ca sustinem pedepsirea oricarui infractor, dar nu vom fi de acord cu umilirea a milioane de romani, pentru ca asa da bine in campanie!”, a mai spus Traian Basescu.

Extremistii italieni ii someaza pe romani

Mai multe sute de italieni (in mare parte apartinand gruparii neofasciste „Fuertza Nueva”) au protestat duminica seara, la Roma, impotriva imigrantilor romani. Acestia au scandat lozinci impotriva romanilor si le-au dat acestora un termen de 10 zile pentru a parasi orasul amenintand ca in caz contrar vor trece la represiuni.

Manifestantii au fost imprastiati insa rapid de fortele de ordine deoarece mitingul era neautorizat.

Vineri seara patru romani au fost atacati de un grup de zece italieni mascati, in parcarea centrului comercial de pe strada Casilina din Roma, aproape de Tor Bella Monaca, intr-o misiune de pedepsire.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro