Sari direct la conținut

O alternativa la medicina alternativa de stat : Sictirul. Ca terapie (de Doc)

Inventarul stricaciunilor politice

M-am razgandit. Opozitia exprimata fata de legiferarea medicinei alternative si complementare a fost o greseala profunda; de care ma dezic. In fond, de ce sa ne opunem revolutiei medicale? De ce sa stam in calea marsului fortat pentru sanatate? De ce sa nu inmultim terapiile? Daca atatia oameni cred, cu ce drept sa protestez eu? Argumente stiintifice? Bah! Stiinta nu conteaza. Stiinta e un fel mai complicat de supersititie.

Ei bine, nu doar ca retractez opozitia fata de noua lege, ci o sa-i imbratisez cu caldura posibilitatile. Iata, impreuna cu colegii mei, reputatii specialisti grupati in jurul revistei Sictir.org imi propun sa incep demersurile pentru recunoasterea oficiala a Terapiei prin sictir.

Vom face toate demersurile si toti pasii legali pentru a putea cat de rapid posibil, sa deschidem primele cabinete de sictiriatrie. Sa vindecam oameni.

De fapt, e inexplicabil ca acest tip de terapie nu a fost recunoscut direct de anexa la lege. Sictirul reprezinta pentru romani ce este Feng Shui pentru chinezi sau Yoga pentru indieni: o combinatie de terapie medicala si filozofie de viata, la fel de veche ca natiunea care o practica.

Si doar respectarea stricta a preceptelor sictirite a facut ca poporul nostru sa nu aiba un termen cu care sa-l denumeasca pana cand n-au imprumutat unul de la turcii care ne cotropisera. Din acel moment, “Hai sictir!” a ajuns un fel de forma particulara de salut, gen “Sanatate!”

In randul populatiei de rand sunt cunoscute si practicate cel putin doua tipuri de tratament bazate pe sictir; tratamente care vor fi preluate si sistematizate in cabinetele noastre:

1. Sunt cunoscute multiplele aplicatii medicinale ale Mentha pulegium, planta numita in mod popular menta. Din ea se pot extrage uleiuri pentru aromaterapie, se poate fierbe pentru fitoterapie, se poate usca si pisa si fuma in fumoterapie, se poate concentra in medicamente substanta activa pentru medicamentoterapie.

Terapia prin sictir are o metoda cu totul revolutionara pentru a folosi puterea de vindecare a acestei plante. Noi recomandam frecatul mentei. Nu doar ca se elibereaza astfel substantele active din planta, dar actiunea are darul de a restabili calmul interior, de a relaxa, de a odihni. Nu prezinta nici un fel de risc, si nu poate fi abuzata.

Din contra, cu cat se freaca menta mai mult cu atat efectul terapeutic devine mai pronuntat. De altfel acest tratament este deja promovat intr-un mod foarte compentent de o asociatie de profil, careia legea proaspat adoptata de parlament ii da posibilitatea sa se transforme in Ordin de Practicieni.

2. Multe tipuri de terapii se focalizeaza (si) asupra membrelor inferioare. Picioarele pot fi date pe mana maseurilor, pot fi tinute in aer, bagate in apa inghetata, bagate in apa termala, bagate in nas, bagate in ace, bagate in namol, bagate in priza. Terapia prin sictir se ridica asupra acestor metode excentrice si ineficiente.

Tratamentul sinergic oferit de noi in acest domeniu este bagatul picioarelor in general. Slujba iti pune probleme? Iti bagi picioarele in ea. Nu ai destui bani? Nu te intelegi cu ceilalti? Nu esti multumit de tine, de familie, de prieteni, de societate? Isi recomandam cu caldura sa-ti bagi picioarele in toate. O sa te simti mai bine, mai calm, mai detasat de sursa problemelor.

Beneficiul terapiei prin bagatul picioarelor este absolut garantat; bate meditatia si medicatia la orice ora. Anumite terapii alternative practica si bagatul altor organe, pentru cazurile mai severe; totul completat cu o metoda usoara, neintruziva si aerobica, bazata pe falfait.

Pe moment alte tipuri de terapii grupate sub denumirea generica de tratamente sictirite sunt in stadiul de evaluare. In masura in care cititorii nostri pot oferi sugestii alternative si complementare celor oferite aici, ajutorul vostru este binevenit.

Desi aplicarea sictirului are o practica indelungata, ea s-a desfasurat empiric, nesistematizat, nereglementat si in general dupa ureche – cea pe care sictiriatrul amator o folosea in scopuri personale ca perna medicinala. Sictirologia are nevoie acuta de manuale si de oameni de stiinta care sa pregateasca viitorii practicieni; nevoie provocata de lipsa iresponsabila de finantare de stat. Cu noua lege, sa speram, aceasta problema va fi rezolvata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro