Sari direct la conținut

Ion Iliescu justifica apelul facut catre mineri in 1990

HotNews.ro

Fostul presedinte Ion Iliescu justifica, printr-un comunicat, apelul facut catre mineri de a veni in Bucuresti pe 14 iunie, sustinand ca fortele de ordine devenisera incapabile sa controleze situatia, relateaza BBC.

Reactia fostului sef al statului vine dupa un miting de comemorare a victimelor mineriadei din 13-15 iunie 1990, organizat de Asociatia 21 Decembrie 1989 si Grupul de actiune “Noii Golani”. Cei 200 de manifestanti s-au oprit in fata resedintei din Primaverii a lui Ion Iliescu, considerat de organizatori principalul vinovat pentru masacrele din 1990.

Acolo manifestantii au fost intampinati de cateva zeci de sustinatori ai acestuia, majoritatea in varsta, „gata sa intervina” daca tinerii manifestanti ar fi devenit violenti.

In zilele de 13-15 iunie 1990, studentii care cereau libertate si democratie in Piata Universitatii au fost batuti cu parii de un grup de mineri, carora, insusi presedintele Iliescu le-a multumit.

La 17 ani de la mineriade, Iliescu spune ca evacuarea celor din corturile din fata Teatrului National, din dimineata zilei de 13 iunie, Ion Iliescu e de parere ca ar fi avut loc, „fara incidente”. De altfel, manifestatia din Piata Universitatii este considerata „un miting electoral ilegal”.

Fostul presedinte mai sustine ca in dupa amiaza zilei de 13 iunie, grupuri organizate si violente au ocupat Piata Universitatii si au fortat trupele de ordine sa se retraga, apoi au atacat sediile Ministerului de Interne si Politiei de unde au furat arme si munitie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro