Sari direct la conținut

Planul lui Bush privind schimbarile climatice, intampinat cu precautie de UE

HotNews.ro

Un plan „alternativ” propus joi de presedintele american, George W. Bush, pentru prevenirea schimbarilor climatice a fost intampinat cu retinere de liderii europeni.

Acestia au afirmat, vineri, ca ceea ce propune acum Bush nu este cu mult diferit de planurile ambigue enuntate de Administratia sa in trecut, dar ca, totusi, noile propuneri ar putea constitui baza unor „progrese”, daca SUA dau dovada de flexibilitate in privinta principalului instrument international pe tema schimbarilor climatice – Protocolul de la Kyoto.

In declaratia pe care a facut-o joi, cu o saptamana inaintea summitului G8 din Germania, Bush a cerut principalelor 15 state mari poluatoare, in frunte cu SUA, China, Rusia si India, sa ajunga la un acord pe termen lung pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Acordul, a spus el, ar trebui pecetluit inainte de sfarsitul lui 2008.

Doar ca un astfel de acord, pe care SUA refuza sa-l ratifice, exista demult si are sustinerea majoritatii statelor lumii, inclusiv a celor din cadrul UE: Protocolul de la Kyoto.

Drept urmare, comisarul european pentru Mediu, Stavros Dima, a propus astazi, potrivit Reuters, ca „declaratia Presedintelui Bush practic reitereaza linia clasica a SUA pe tema schimbarilor climatice – fara reduceri obligatorii (ale emisiilor de carbon), fara comert cu credite de emisii si obiective exprimate vag”.

Tot Reuters il citeaza si pe ministrul german al Mediului, Sigmar Gabriel, a carui tara detine presedintia rotativa a UE, potrivit caruia anuntului lui Bush ar putea fi privit drept un progres, dar numai daca noul plan va fi folosit pentru o intelegere la nivel ONU de extindere a Protocolului de la Kyoto.

„Daca, in schimb, este o incercare de a impiedica o astfel de intelegere internationala pe tema schimbarilor climatice, atunci (planul SUA) este periculos”, a spus Gabriel.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro