Sari direct la conținut

Camera Reprezentantilor a votat data limita a retragerii din Irak

HotNews.ro

Camera Reprezentantilor a SUA a adoptat, miercuri noaptea, un proiect de lege care conditioneaza finantarea razboiului din Irak de un calendar al retragerii militare din zona, transmit agentiile internationale de presa.

„Sacrificiile facute de militarii nostri si de familiile lor cer mai degraba decat un cec in alb, sa-i cerem presedintelui Bush un plan pentru a pune capat acestui razboi”, a declarat presedintele democrat al Camerei, Nancy Pelosi, cerand presedintelui sa promulge legea.

Presedintele George W. Bush are drept de veto. Casa Alba a reafirmat ca Bush va bloca textul de lege facand apel la noi discutii pentru a se ajunge la o varianta optima a textului care sa permita deblocarea fondurilor necesare finantarii razboiului.

Textul votat de Camera Reprezentantilor care urmeaza sa fie adoptat de Senat, joi, inainte de a fi inaintat presedintelui Bush, ar urma sa deblocheze 124,2 miliarde de dolari care sa contribuie la finantarea razboiului din Irak si Afganistan, in acest an.

Dar, unda verde pentru acesti bani este pusa alaturi de o conditie inacceptabila pentru administratia Bush, adica inceperea retragerii trupelor americane din Irak, cel mai tarziu in octombrie si finalizarea acestei operatiuni in martie 2008.

Este asteptat ca Bush sa-si exprime dreptul de veto saptamana viitoare.

Ultimul sondaj pentru NBC si Wall Street Journal arata ca 55% dintre americani vor retragerea din Irak, democratii cerand astfel „o noua directie” in acest razboi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro