Sari direct la conținut

Fonduri nerambursabile de 9 milioane de euro pentru IMM-uri

Opt din cele 13 programe finantate de la bugetul de stat destinate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) pot fi accesate incepand de astazi. Dintre acestea, sase programe sunt destinate IMM-urilor, iar doua vizeaza organizarea unor targuri si expozitii de catre Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (ANIMMC).

Noutatea este ca solicitantii de fonduri guvernamentale pot depune dosarele la oricare dintre cele opt oficii regionale, inregistrarea documentatiei facandu-se intr-un registru electronic unic. Acest lucru insemna ca numerele de ordine sunt acordate in functie de data depunerii dosarului si nu de locatie.

Pentru cele opt programe, bugetul total este de aproape 29,4 de milioane de lei – circa noua milioane de euro, din care 1,9 milioane lei sunt pentru doua targuri destinate exclusiv firmelor mici si mijlocii. Bugetul total pentru cele 13 programe este de 75 milioane euro, iar accesarea celor 5 ramase neaprobate se va putea face cel mai tarziu incepand cu luna mai.

Fiecare program are propriile conditii de accesare, una dintre conditiile eliminatorii fiind datoriile la bugetul de stat. Totodata, orice IMM poate aplica pentru toate cele sase programe in acelasi timp, cu exceptia firmelor care au primit in ultimii trei ani astfel de ajutoare in valoare totala de 200.000 euro.

Metodologia de accesare a acestor fonduri este explicata pe larg pe site-ul ANIMMC, www.animmc.ro, unde sunt postate si formularele care trebuie completate. Mecanismul de lucru este „primul venit, primul servit” – daca sunt indeplinite toate conditiile legale, iar termenul de depunere a documentatiei este de sase luni.

Pentru programele la care bugetul se epuizeaza mai repede se vor solicita suplimentari. Finantarea este intre 80 si 90% din valoarea totala a programului.

integral in Gandul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro