Sari direct la conținut

Incalzirea globala omoara fauna si flora. Oamenii vor suferi de sete si malnutritie

HotNews.ro

Schimbarile climatice vor pune in pericol numeroase specii ale faunei si florei, cum ar fi coralii sau ursii polari, avertizeaza expertii mondiali in domeniu, reuniti la Bruxelles.

Grupul interguvernamental de specialisti in evolutia climatului (GIEC) va publica vineri, 6 aprilie, dupa o saptamana de discutii, cel de-al doilea raport consacrat, de acesta data, consecintelor fenomenului incalziii globale.

Potrivit AFP, care a oobtinut o schita a documentului, 20-30% dintre specii sunt amenintate cu disparitia, daca temperatura medie a planetei va creste cu 2-3 grade fata de cea inregistrata in anul 1990.

In raportul publicat in februarie, GIEC prezicea o crestere cu 1,8 pana la 4 grade Celsius a temperaturii medii planetare pana in 2100, fata de 1990.

Un alt semnal de alarma al raportului: o crestere a temperaturii medii cu doar cateva zecimi de grad, ar fi o serioasa amenintare pentru recifurile fragile de corali si pentru flora din desertul Karoo, din Africa de Sud.

Daca temperatura ar creste cu 2-3 grade fata de 1990, atunci, coralii ar fi in mare pericol de disparitie, mai arata copia raportului citat de AFP.

Associated Press care publica, la randul sau, o schita a raportului GIEC asteptat vineri, scrie ca oamenii de stiinta avertizeaza ca fiecare grad Celsius in plus duce la disparitia unor specii de animale, desertificare unor teritorii si infometarea populatiei.

Astfel, intre 400 de milioane si 1,7 miliarde de oameni nu vor mai avea suficienta apa, va creste numarul bolilor, iar unele specii de amfibieni vor disparea.

Cresterea temperaturii globale medii cu doua grade Celsius ar produce un dezastru si mai mare: doua miliarde de oameni nu vor mai avea apa potabila, multi vor incepe sa moara din cauza malnutritiei, a caniculei sau a inundatiilor.

Canicula care a afectat 16 tari, in anul 2003, a distrus vegetatie, a dus la emisia a 500 de milioane de tone de CO2, principalul gaz cu efect de sera responsabil de incalzirea globala, potrivit Laboratorului stiintei climatului si mediului (LSCE).

De asemenea, au izbucnit numeroase incendii care au ars peste 650 000 de hectare de padure.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro