Sari direct la conținut

Presedintele Italiei i-a cerut lui Romano Prodi sa ramana premier

HotNews.ro

Giorgio Napolitano refuza demisia premierului italian Romano Prodi. Presedintele l-a convocat, sambata, la Palatul prezidential, pe primul ministru demisionar si i-a cerut sa ramana in functie si sa solicite un vot de incredere in Parlament, a anuntat un purtator de cuvant, citat de agentiile internationale de presa.

Astfel, Prodi va trebui sa-si verifice majoritatea de care dispune in Parlament.

„Nu exista alta alternativa” decat trimiterea Guvernului in fata Parlamentului, a explicat Napolitano care a cerut si modificarea legii electorale mult contestata.

Dupa anuntul presedintelui, Romano Prodi a declarat ca se va prezenta cat de repede posibil in Parlament, pentru a solicita votul de incredere.

Un comunicat transmis de biroul lui Giorgio Napolitano preciza ca Prodi a fost convocat la ora locala 11:00 (12:00, ora Romaniei).

„Incerc sa-mi pun ordine in argumente si idei si voi comunica dimineata (n.r. sambata dimineata) decizia pe care mi s-a parut oportun sa o iau. De asemenea, imi rezerv dreptul sa-mi motivez hotararea”, a spus Napolitano citat de agentia italiana Ansa, dupa doua zile grele de consultari cu liderii principalelor partide politice pentru a rezolva criza.

Romano Prodi a determinat adoptarea, joi seara, de catre partidele din cadrul coalitiei sale, a unui pact de guvernare in incercarea de a iesi din criza. Programul „ne-negociabil”, in 12 puncte, a fost acceptat de majoritatea liderilor partidelor de centru-stanga si de stanga care formeaza coalitia condusa de Prodi.

Presa italiana e optimista

„Astazi, Prodi se intoarce!” scrie, sambata, pe prima pagina cotidianul italian „La Stampa”. De altfel, majoritatea presei italiene de sambata crede ca Napolitano ii va cere lui Prodi sa ramana prim-ministru si sa ceara un vot de incredere in Parlament.

Sustinatorii lui Prodi au cerut sa i se acorde inca o sansa, in timp ce

Forza Italia, partidul fostului premier Silvio Berlusconi, a propus formarea unui guvern tehnocrat care sa conduca tara pana la organizarea alegerilor anticipate.

Romano Prodi a demisionat , miercuri, dupa ce Senatul a votat impotriva politicii externe a Guvernului sau.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro