Sari direct la conținut

Tony Blair anunta retragerea militarilor britanici din Irak

HotNews.ro

Premierul britanic Tony Blair l-a informat pe presedintele american George W. Bush, in legatura cu intentia sa de a incepe retragerea soldatilor britanici din Irak, a confirmat un purtator de cuvant al Casei Albe, Gordon Johndroe, citat de AFP.

Anuntul risca sa creasca presiunile deja foarte mari asupra presedintelui SUA pentru a incepe retragerea din Irak a trupelor americane.

Domnii Bush si Blair “au discutat la telefon despre acest lucru, in acesta dimineta la telefon. (…). Presedintele Bush considera ca este un semn de succes, iar retragerea americana va fi posibila pentru noi atunci cand vom ajuta irakienii sa-si rezolve problemele confesionale la Bagdad”, a declarat purtatorul de cuvant.

„Vrem sa vedem trupele noastre acasa cat de repede posibil”, a adaugat acesta.

Presa britanica scrie ca Blair va propune Parlamentului ca 1 500

de soldati sa paraseasca Irakul pana in vara. „The Sun” scrie ca un prim contingent de 1 500 de soldati va ajunge acasa in luna aprilie 2007.

Inca 1 500 de militari ar urma sa plece din Irak pana la sfarsitul acestui an, potrivit BBC News, „The Sun” si „The Times”.

„The Financial Times” scrie ca Blair va diminua efectivele britanice din Irak cu 1 600, in timp ce „The Guardian” spune ca retragerea lor va incepe cu 1 000 de militari, in luna mai a acestui an si se va incheia la sfarsitul lui 2008.

Downing Street 10 a refuzat sa confirme informatiile.

Marea Britanie, principalul aliat al SUA in Irak, are in teatrul de operatiuni 7 100 de militari, al doilea contingent ca marime al fortei multinationale de pace.

Cea mai mare parte a britanicilor este cantonata in zona orasului Bassorah.

Din martie 2003 de la invadarea Irakului, armata britanica a pierdut 132 de soldati.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro