Sari direct la conținut

Rice, Olmert si Abbas – negociaza pacea din Orientul Mijlociu

HotNews.ro

Secretarul american de stat Condoleezza Rice, premierul israelian Ehud Olmert si presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas au reafirmat luni, la Ierusalim, angajamentul pentru o solutie care prevede doua state.

Cei trei responsabili au vorbit despre necesitatea ca oricare ar fi guvernul palestinian format sa nu recurga la violenta, sa recunoasca Israelul si acordurile din trecut intre israelieni si palestinieni, relateaza AFP.

„Toti trei ne-am afirmat angajamentul pentru o solutie care prevede doua state si am convenit asupra faptului ca un stat palestinian nu poate fi creat in teroare si violenta”, a declarat Rice.

Secretarul american de stat a adaugat ca Ehud Olmert si Mahmoud Abbas au discutat despre pozitia Cvartetului privind necesitatea unui angajament al Guvernului Autoritatii Palestiniene in vederea renuntarii la violente si a recunoasterii Israelului.

„Presedintele Abbas si premierul Olmert au discutat despre chestiuni legate de formarea unui guvern palestinian de uniune nationasa si despre pozitia Cvartetului.

Potrivit acestor discutii orice guvern al Autoritatii Palestiniene trebuie sa promita ca nu va recurge la violenta, ca recunoaste Israelul si accepta acordurile anterioare, angajamentele, inclusiv foaia de parcurs”, a explicat Condoleezza Rice.

Liderul israelian si cel palestinian au convenit sa se intalneasca din nou, „in curand”. Olmert si Abbas au cerut ajutorul Statelor Unite in vederea continuarii negocierilor, iar Condoleezza a promis ca va participa la noua intalnire a celor doi lideri.

„Olmert si Abbas si-au exprimat dorinta legata de o participare americana, in vederea facilitarii eforturilor pentru depasirea obstacolelor, pentru o sustinere regionala si avansarea catre pace. In acest context, preconizez ca voi reveni in curand in regiune”, a precizat Rice.

Reuniunea a inceput la putin timp dupa ora 10.00. GMT (12.00, ora Romaniei), intr-un hotel din Ierusalim.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro