Sari direct la conținut

Autoritatile americane si irakiene se contrazic in cazul Munaf

HotNews.ro

Omul de afaceri american de origine irakiana, Muhammad Munaf, nu poate fi audiat de autoritatile de la Bucuresti in dosarul in care este cercetat pentru rapirea celor trei jurnalisti romani la Bagdad. Asta deoarece, pana acum, Ambasada SUA si Ministerul irakian de Justitie au transmis raspunsuri contradictorii cu privire la responsabilitatile pe care le au in acest caz.

Intr-o nota a ministerului roman al Justitiei, transmisa joi, se arata ca, in 24 septembrie 2005, Curtea de Apel Bucuresti a cerut „extradarea din Statele Unite ale Americii” a lui Munaf, pentru punerea in executare a mandatului de arestare.

In cererea de extradare se mentiona ca inculpatul se afla in custodia contingentului american, din cadrul Fortelor Coalitiei Multinationale din Irak.

Conventiile multilaterale invocate in cererea de extradare impun ca persoana a carei extradare se solicita sa se afle pe teritoriul statului solicitat. Asta inseamna ca nu erau intrunite conditiile de „a solicita extradarea din SUA a lui Munaf, intrucat acesta nu se afla nici pe teritoriul SUA si nici pe un teritoriu ocupat sau controlat de SUA”, se arata in nota.

In aceste conditii, documentele de extradare au fost restituite ministerului Justitiei, cu precizarea ca Munaf se afla pe pe teritoriul Irakului, si nu pe cel al Statelor Unite.

A urmat, in aprilie 2006, raspunsul autoritatilor irakiene, care au sustinut ca nu pot sa dea curs cererii de asistenta judiciara internationala, intrucat Munaf este retinut in Centrul Fortelor Multinationale, sugerandu-se ca ar trebui sa fie abordate autoritatile americane.

In fata acestei contradictii, Ministerul Justitiei a cerut clarificari Departamentului de Stat, de la care nici pana in moment nu s-a primit nici un raspuns.

Ulterior, autoritatile romane au solicitat audierea lui Munaf, in calitate de martor, dar nici acest lucru nu a fost posibil pentru ca potrivit Codului de procedura penala roman, el nu poate fi audiat ca martor in dosarul in care are calitatea de inculpat.

Cazul Munaf a revenit in atentie, dupa ce miercuri un grup de avocati din Statele Unite au contestat in instanta mentinerea in arest, fara proces, a lui Muhammad Munaf.

Omul de afaceri, care are are tripla cetatenie – romana, americana si siriana a fost retinut la Bagdad, imediat dupa eliberarea jurnalistilor romani. Surse judiciare din Romania declarau atunci ca retinerea lui Munaf era necesara in desfasurarea unei anchete, privind terorismul.

Avocatii americani argumenteaza ca administratia (americana) nu are permisiunea de a trimite in inchisoare cetateni americani in lipsa unui proces si nici de a-i extrada unor guverne straine fara o evaluare din partea instantei.

In martie 2005, Munaf a insotit in calitate de ghid trei jurnalisti romani in Irak, unde au fost luati ostatici si tinuti in captivitate timp de 55 de zile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro