Sari direct la conținut

Imperativul momentului este sa contribuim la consolidarea Libanului

HotNews.ro

Armistitiul dintre armata israeliana si combatantii Hezbollah in sudul Libanului este in vigoare, pacea nu este inca incheiata.

Dezbaterile actuale graviteaza indeosebi in jurul chestiunii: cine a iesit invingator? Si totusi, intr-un interviu pentru Der Spiegel, ministrul german de externe, Frank Steinmeier considera ca mult mai important in acest moment este consolidarea pe scara larga a Libanului.

Domnule ministru, considerati ca dejucarea atentatelor planificate impotriva avioanelor de la Londra este un succes sau un esec in lupta impotriva terorismului?

Steinmeier: Faptul ca organele de securitate au dejucat atentatele a constituit un succes. Dar, in acelasi timp, primele concluzii privind modul de a actiona al autorilor arata ca teroristii inca nu au renuntat la lupta lor.

Si noi, germanii, ar trebui sa intelegem aceasta tentativa de atentat drept un avertisment si sa cooperam strans si in continuare cu organele de securitate ale altor tari.

Presedintele american Bush a vorbit, in contextul atentatelor planificate, de „fascism islamic”. Impartasiti aceasta apreciere?

Steinmeier: La fel ca si „axa raului”, nu consider de mare ajutor astfel de aprecieri sumare. Astfel de expresii pot da nastere la neintelegeri. Orice tip de terorism trebuie combatut, dar nu orice terorism cunoaste aceleasi cauze si motive, nici chiar daca provine din lumea arabo-islamica.

Imputernicitul ONU pentru Afganistan, Tom Koenigs, a spus recent ca, in momentul de fata, fundamentalismul militant, evident, nu este de partea perdantilor. Sunteti de acord?

Steinmeier: In orice caz, nu ne aflam tocmai intr-o situatie usoara. Succesul nostru depinde intr-o mare masura de faptul daca vom reusi sa gasim o solutie inteligenta pentru conflictul actual dintre Israel si Hezbollah care va inlesni reinnodarea procesului de pace in intregul Orient Apropiat.

(…) Nu vreau sa recurg la platitudini si sa spun ca aceasta criza ofera si o sansa. Trebuie insa sa depasim spaima escaladarii conflictului din ultimele patru saptamani si sa revenim la un proces care sa deschida posibilitati de solutionare a conflictului din Orientul Apropiat. Or, acesta este conflictul care e determinant si pentru toate celelalte conflicte.

De ce ar trebui sa reuseasca tocmai acum ceea ce nu era posibil inainte chiar in conditii mai pasnice?

Steinmeier: Razboiul actual s-a soldat in cele patru saptamani, se pare, cu peste o mie de victime din randurile populatiei civile si a provocat un val de sute de mii de refugiati in ambele tari.

Toate partile implicate sunt de-a dreptul inspaimantate de dinamica brutala a acestui conflict si au simtit pe propria piele cat de periculoasa este situatia reala in aceasta regiune. Eu sunt convins ca nu este doar o ambitie a Germaniei sa ne ocupam, in sfarsit, din nou de rezolvarea esentei conflictului.

In aceasta ordine de idei, ar trebui rezolvat conflictul dintre Israel si Hezbollah din sudul Libanului. Se pune intrebarea, daca luptatorii teroristi ai Hezbollah pot fi imblanziti cu niste acorduri politice.

Steinmeier: Intr-adevar, aceasta este intrebarea decisiva. Dupa parerea mea, reusita depinde de trei premise: Autoritatea si suveranitatea statului libanez trebuie consolidate; in al doilea rand trebuie sa reuseasca experimentul dificil de a institui un stat multiconfesional si, in al treilea rand, partea siita a populatiei trebuie sa aiba parte de o reprezentare politica adecvata. Atunci, Beirutul va putea sa-si exercite influenta si in sudul tarii.

Nu prea suna realist, pentru ca, in acest caz, si vecinul puternic Siria ar trebui sa fie de acord

Steinmeier: Noi dorim sa convingem Siria sa joace un rol constructiv la incercarea de stabilizare a acestei regiuni pe termen mediu si lung. Damascul trebuie sa accepte ca Libanul este un stat suveran si trebuie sa impiedice furnizarea de arme catre Hezbollah.

De ce ar face Siria asta?

Steinmeier: Deoarece doreste sa iasa din izolarea actuala. Deoarece Damascul trebuie sa aiba un interes sa-si deschida o perspectiva proprie pozitiva de dezvoltare. Cu cat Siria se va dovedi mai mult a fi un partener constructiv in pacificarea regiunii, cu atat mai mari vor fi si posibilitatile de cooperare cu Germania, dar si cu UE.

Ce cereti Libanului?

Steinmeier: Decizia guvernului Fuad Siniora de a trimite 15.000 de militari in sudul tarii este, totusi, un pas enorm a carui amploare unii jucatori o constientizeaza doar cu intarziere. Sper foarte mult ca, in felul acesta, guvernul sa-si poata extinde autoritatea puterii de stat asupra intregului teritoriu.

Imperativul momentului este, mi se pare, sa contribuim acum la consolidarea pe scara larga a Libanului.

Ce avantaje ar avea Hezbollah din aceasta situatie?

Steinmeier: De la inceput trebuie spus ca recenta decizie de trimitere a trupelor a fost luata de intregul executiv libanez, inclusiv de ministrii Hezbollah. Pot fi imaginate mai multe motive, chiar si unele mai putin nobile. Motivul cel mai logic este urmatorul: nici militia Hezbollah nu vrea sa fie facut responsibil pentru destramarea statului libanez.

(…) Germania poate oare sa se sustraga de la o participare la forta internationala de pace?

Steinmeier: Guvernul israelian precum si parti mai mari ale societatii israeliene nu vad, dupa toate aparentele, o problema intr-o participare germana.

Acest aspect trebuie sa-l luam in considerare in cazul unei eventuale decizii a executivului si a Bundestag-ului. Dar trebuie sa gasim si un raspuns la multe alte intrebari, cum ar fi privind capabilitatile noastre, detaliile mandatului si riscurile, deloc neglijabile, ale unei misiuni.

As dori sa avem o discutie transparenta si publica privind aceasta decizie cu adevarat dificila si sper ca toti cei implicati in aceasta decizie sa abordeze discutia cu responsabilitatea cuvenita.

Raspunderea istorica pentru Israel prestabileste pentru Germania o anumita directie in privinta luarii acestei decizii?

Steinmeier: Raspunderea noastra istorica ne impune sa ne aducem contributia la rezolvarea acestui conflict, astfel ca cetatenii statului Israel sa nu fie nevoiti sa traiasca cu teama conflictelor la granita si a rachetelor lansate spre ei, precum si la consolidarea unui Liban independent.

Pentru dumneavoastra ar fi de conceput ca militari germani sa traga asupra la soldatilor israelieni?

Steinmeier: O intrebare dificila, dar ipotetica, si vreau sa fac constatarea ca parti mari ale societatii si politicii israeliene nu-si pun problema in acest fel.

Convorbirea a fost realizata de redactorii Der Spiegel, Ralf Beste si Konstantin von Hammerstein

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro