Sari direct la conținut

ICR Budapesta premiaza personalitati ale culturii ungare

HotNews.ro

Institutul Cultural Roman din Budapesta va acorda premiile institutului pe 2008. Evenimentul va avea loc luni, 15 decembrie, in sala festiva a Academiei Ungare. ICR va decerna Premiul de excelenta culturala, Premiul cultural, Premiul media unor personalitati ungare de prima marime.

Menite sa consolideze dialogul cultural si respectul reciproc intre Romania si Ungaria, premiile ICR Budapesta vor premia urmatoarele personalitati:

– Premiul de Excelenta Culturala – ZOLTÁN KOCSIS, pianist, compozitor, dirijor de renume, unul dintre cei mai prestigiosi muzicieni ai zilelor noastre, a incheiat de curand inregistrarile integrale din seria Bartók, solo pian cat si cu orchestra, componistica si prelucrarile Enescu.

– Premiul Cultural – GYÖRGY DRAGOMÁN, scriitor originar din Targu Mures, romancier si dramaturg, autor printre altele al romanului Regele Alb, o carte de evocare a copilariei transilvane tradusa in zeci de limbi straine printre care si in limba romana, unul dintre cei mai promitatori tineri scriitori din Europa.

– Premiul Media – MIKLOS SÜKÖSD, cercetator media, profesor universitar, director academic al Centrului de studii media si comunicare al Universitatii Central Europene, contribuie constant la consolidarea solidaritatii dintre jurnalisti, cercetatori, profesori prin proiecte de anvergura care stabilesc noua agenda mediatica europeana.

Potrivit ICR, la eveniment personalitati de marca din cele doua tari vor sustine premiile acordate: Horia Roman Patapievici, presedintele ICR, Marius Sala, vicepresedintele Academiei Romane, Horia Andreescu, dirijor sef al Orchestrei Radio, profesor la Conservatorul Bucuresti, sculptorul Péter Jecza, academicianul László Somfai, muzicolog si Sándor Kányádi, poet, laureat al premiului Herder. Trofeele de bronz sunt create de sculptorul Péter Jecza, membru al Academiei de arte din Romania si al Academiei de arte din Ungaria.

Cu prilejul acestei festivitati vor avea loc alte doua manifestari artistice: vernisajul lucrarii Piano No.1270 a sculptorului Stefan Calarasanu si recitalul de arii din opere al sopranei Simina Ivan, solista a Operei de Stat din Viena, o voce ce s-a facut auzita pe scene prestigioase precum Opera de Stat din Hamburg, Opera din Zürich, Opera din Toulon, Opera din Köln, Opera din Berlin, Covent Garden din Londra si in cadrul Festivalului George Enescu. Acompaniaza la pian Andrei Roth, corepetitor la Viena, originar din Oradea, care a concertat in Japonia, Italia, Croatia, Germania si Africa de Sud.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro