Sari direct la conținut

Elevii olimpici, premiati la Palatul Victoria. Andronescu: "In sala se afla cel putin un viitor prim-ministru al Romaniei"; Ponta: "Urati-le ceva mai bine!"

HotNews.ro

Premierul Victor Ponta le-a adresat elevilor care au obtinut rezultate la olimpiade si concursuri internationale indemnul de a ramane sa munceasca in Romania, aratand ca de mult timp tara noastra nu a mai constituit o optiune pentru elite, relateaza Agerpres.

„Vreau sa va spun bine ati venit in aceasta cladire in care se iau decizii, unele bune, altele mai putin bune. Una din cele mai bune decizii, luate la insistenta ministrului Andronescu, este aceea de a ne onora obligatiile fata de dumneavoastra, profesori, elevi, cei care ati avut rezultate exceptionale in aceasta perioada. Nu pot decat sa va urez mult succes, sa spun ca imi doresc cat mai des sa aveti aceasta recunoastere a meritelor dumneavoastra si ca imi doresc, foarte multi dintre dumneavoastra, sa ramaneti sa munciti si sa traiti in Romania, pentru ca lucrul asta, cu elitele noastre, nu s-a mai intamplat de foarte mult timp”, a afirmat Victor Ponta miercuri, la Palatul Victoria, la o ceremonie de premiere a elevilor cu distinctii la olimpiade si concursuri internationale.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si-a exprimat, la randul ei, speranta ca „in aceasta sala se afla cel putin un viitor prim-ministru al Romaniei”.

„Nu-i doriti asa ceva nimanui, urati-le ceva mai bine”, a replicat seful Guvernului.

Aproape 140 de elevi care au obtinut distinctii la olimpiadele si concursurile scolare din anul scolar 2011-2012, scolile din care provin laureatii si profesorii care i-au pregatit au fost premiati miercuri la Guvern, valoarea premiilor fiind de peste doua milioane lei, precizeaza Mediafax.

Premiile sunt acordate unui numar de 138 de elevi care au obtinut 155 de distinctii, dintre care 42 de medalii de aur si premiul I, 45 de medalii de argint si premiul II, 29 de medalii de bronz si premiul III, respectiv 39 de mentiuni la olimpiadele internationale sau regionale (juniori si seniori) de matematica, biologie, filosofie, geografie, chimie, fizica, informatica, astronomie, astrofizica etc.. De asemenea, vor fi premiati si cei 168 de profesori care i-au pregatit, precum si cele 74 de scoli din care provin laureatii.

Potrivit ministerului, cuantumurile premiilor acordate in acest an medaliatilor la olimpiadele internationale sau regionale pe discipline au fost indexate in raport cu rata inflatiei. Astfel, noile cuantumuri pentru premiantii la olimpiade internationale sunt: 12.180 lei – medalie de aur si premiul special pentru punctaj maxim, 9.430 lei – medalie de aur/ premiul I, 8.080 lei – medalie de argint/premiul II, 5.770 lei – medalie de bronz/premiul III si 3.940 lei – mentiune.

Valorile noilor premii acordate elevilor care s-au impus in competitiile regionale (olimpiade balcanice, Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada, Olimpiada Central Europeana de Informatica, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev”) sunt: 4.310 lei – medalie de aur/premiul I, 3.670 lei – medalie de argint/premiul II, 2.860 lei – medalie de bronz/premiul III si 2.480 lei – mentiune.

Pentru profesorul/ profesorii care au pregatit elevul/elevii se acorda un singur premiu, in cuantumul cel mai mare prevazut pentru unul din elevii sai/lor.De asemenea, pentru scoala pe care elevul/elevii o frecventeaza sau au frecventat-o se acorda cate un premiu, in cuantumul prevazut pentru fiecare elev premiat. sumele primite de unitatea de invatamant fiind utilizate pentru dotari destinate sprijinirii eficientei procesului de invatamant.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro