Sari direct la conținut

ICCJ: Dosarul lui Vadim Tudor, restituit la Parchet pentru refacerea urmaririi penale

HotNews.ro

Completul de cinci judecatori al Curtii Supreme a restituit, marti, pentru a doua oara, dosarul europarlamentarului Corneliu Vadim Tudor la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) pentru refacerea urmaririi penale, pe motiv ca in cursul anchetei nu i s-ar fi asigurat dreptul la aparare, informeaza Mediafax.

Magistratii ICCJ au respins astfel recursul facut de procurorii bucuresteni, in care solicitau continuarea judecarii lui Corneliu Vadim Tudor in dosarul in care este acuzat de ultraj si nerespectarea unei hatarari judecatoresti privind evacuarea PRM din sediul din strada Emile Zola.

Un complet de trei judecatori ai ICCJ a admis recent o exceptie a apararii lui Vadim prin care arata ca acesta a fost lipsit de aparare pe parcursul urmaririi penale dupa ce avocata lui Vadim a argumentat ca toate actele indeplinite in dosar, care ulterior au devenit probe, au fost efectuate in faza actelor premergatoare. Avocata a aratat ca desi la acel moment a solicitat in mod expres procurorilor sa i se asigure prezenta la efectuarea oricaror acte de urmarire, acest lucru nu s-a intamplat, conditii in care nu a fost efectuata o urmarire penala in raport cu toate normele legale in vigoare.

Procurorii au contestat decizia la Completul de cinci judecatori care a decis definitiv marti restituirea dosarului la PICCJ.

In octombrie 2011, ICCJ a mai restituit o data dosarul lui Corneliu Vadim Tudor la Parchetul instantei supreme, dupa ce magistratii au constatat ca trebuie refacut rechizitoriul. Dosarul a revenit la instanta in luna martie.

Mediafax aminteste ca in 10 mai 2012, Parlamentul European a respins cererea eurodeputatului Corneliu Vadim Tudor de aparare a imunitatii sale, facuta de liderul PRM in contextul procesului in care este judecat in cazul evacuarii sediului partidului, in ianuarie 2011. Potrivit raportului Comisiei Juridice a PE, nu s-a considerat ca ar fi necesar sa se solicite ridicarea imunitatii lui Corneliu Vadim Tudor avand in vedere ca faptele incriminate in aceasta cauza nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului sau, iar in cauza nu s-a dispus retinerea, arestarea sau perchezitionarea.

Corneliu Vadim Tudor a fost trimis in judecata de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie. Vadim este acuzat de savarsirea a patru infractiuni concurente de nerespectarea hotararii judecatoresti, ultraj (2 fapte) si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii si ordinii publice – toate in scandalul evacuarii sediului PRM.

„Cu prilejul punerii in executare silita, la data de 4 ianuarie 2011, a unui titlu executoriu privind un imobil situat in Bucuresti, Sector 1, inculpatul Corneliu Vadim Tudor s-a impotrivit executarii prin amenintare si exercitarea actelor de violenta fizica impotriva executorului judecatoresc S.P.D. si smulgerea din mana acestuia a documentelor legale de executare, pe care le-a aruncat”, se arata intr-un comunicat al Parchetului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro