Sari direct la conținut

Inspectia Judiciara, sesizata in urma pozitiilor CJ Constanta si Uniunii Consiliilor Judetene referitoare la Nicusor Constantinescu

HotNews.ro

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, sesizarea Inspectiei Judiciare in urma pozitiilor publice ale Consiliul Judetean Constanta si ale Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania cu privire la seful CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, au declarat oficiali ai CSM pentru Agerpres.

Agenda sedintei de joi a plenului a fost suplimentata la solicitarea judecatorului Horatius Dumbrava, membru CSM, cu sesizarea Inspectiei Judiciare de a efectua cat mai urgent posibil verificari in ce priveste stirbirea independentei justitiei in ansamblu si, respectiv, a judecatorilor si procurorilor care au avut de solutionat cazul lui Nicusor Constantinescu.

El a subliniat gravitatea faptelor si actiunilor ca urmare a pozitiei publice a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania si a Consiliul Judetean Constanta.

In solicitarea transmisa CSM, Horatius Dumbrava sustine, referitor la comunicatul din 19 iunie al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania si la cel al CJ Constanta din 23 iunie, ca atributiile constitutionale si legale ale consiliilor judetene nu sunt cele de a se amesteca in activitatea justitiei.

„Imixtiunea este cu atat mai evidenta, cu cat prin afirmatiile foarte grave facute la adresa justitiei se incearca discreditarea acesteia, desi rolul si rostul administratiei publice locale, implicit al consiliilor judetene, este cel de a realiza ‘serviciile publice de interes judetean’. (…) Fara putinta de tagada, astfel de actiuni pun sub semnul intrebarii chiar statul de drept ca si fundament inclusiv pentru functionarea unei justitii independent”, subliniaza reprezentantul CSM in document.

El mai sustine ca se ridica un semn de intrebare cum presedintii consiliilor judetene au achiesat la astfel de actiuni de intimidare a justitiei.

„Intrebarea fireasca care se naste: au avut un mandat al consiliilor judetene pe care le-au reprezentat? Au existat hotarari ale consiliilor judetene care sa mandateze presedintii consiliilor judetene pentru a avea o astfel de pozitie impotriva statului de drept si a justitiei? (…) Cu atat mai grave apar actiunile Uniunii si ale CJ Constanta in conditiile in care, dincolo de faptul ca sunt platite din banii contribuabililor, aceste actiuni (comunicate si pozitii publice) au fost facute in momentul in care urma a fi solutionata cererea de arestare preventiva formulata de DNA (comunicatul UNCJR), atat in prima instanta, cat si in calea de atac (comunicatul CJ Constanta)”, se mai spune in solicitarea lui Dumbrava.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro