Sari direct la conținut

"Invatamantul romanesc este departe de a indeplini cerintele unei societati europene"

HotNews.ro

Invatamantul si cercetarea romaneasca sunt departe de a indeplini toate cerintele unei societati si economii europene, a afirmat presedintele Traian Basescu la simpozionul pe tema educatiei organizat miercuri la Parlament. Seful statului a subliniat faptul ca dificultatile pe care actul educational le intampina in Romania anului 2007 nu sunt rezultatul unor probleme ce tin de anumite persoane sau institutii, ci reprezinta niste deficiente structurale. El a „rugat” clasa politica sa raspunda la „necesitatile prezentului, subscriind pactului educatiei”, si si-a exprimat speranta ca acesta va fi definitivat pana in primavara viitoare. Traian Basescu a atras atentia ca schimbarile din educatie ar trebui sa aiba loc pana in 2013, pentru ca 2014, anul noului buget al Uniunii Europene, sa gaseasca Romania cu un sistem de educatie „reconfigurat”.

Traian Basescu a afirmat ca bugetul educatiei in perioada 2008-2013 ar trebui sa fie de cel putin 6% din PIB, iar cel al cercetarii, de cel putin 1%, potrivit NewsIn. El a explicat ca acestea ar trebui sa fie „alocarile minimale daca vrem o Romanie competitiva” si a adaugat ca, la nivelul UE, se vorbeste, in urmatorii ani, despre state care isi permit sa aloce 8-10% din PIB educatiei.

Seful statului este de parere ca grija pentru educatie a fost, pana acum, mai mult o problema electorala: „Foarte multi oameni politici, foarte multe partide politice au vorbit despre educatie, dar din pacate ceea ce s-a vorbit s-a manifestat ori in initiative punctuale care nu au privit ansamblul, ori in masuri cu iz electoral in ani preelectorali, dar fara sa intre in profunzimea unei reforme de structura a sistemului de educatie”, a declarat Traian Basescu, citat de Rador.

Seful statului a amintit faptul ca, in timpul mandatului sau, a semnalat in numeroase ocazii problemele din sistemul educational, pornind de la slaba dotarea a scolilor si a universitatilor pana la slaba pregatire a unor membri ai corpului profesoral si chiar la fenomenele de coruptie care, spune Traian Basescu „uneori caracterizeaza actul de invatamant la toate nivelurile”.

El a pus accent si pe problema descentralizării, arătând că principiul de la care porneste este acela ca „finantarea ar trebui sa urmeze elevul”. Totodata, presedintele a atras atentia ca in Romania, doctoratele se dau „pe banda rulanta”, in vreme ce in SUA, de exemplu, doar 10% dintre universitati au dreptul de a acorda doctorate. Basescu a mai vorbit si despre necesitatea elaborarii unui statut al elevului si al studentului si a unei carte a drepturilor si libertatilor in educatie.

Traian Basescu a parasit lucrarile simpozionului de la Parlament chiar in momentul in care ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, se pregatea sa ia cuvantul.

De remarcat ca reprezentantii Ministerului Educatiei au refuzat sa participe la lucrarile comisiei prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile educatiei si cercetarii.

PNL, PSD, PC si PRM au lipsit de la consultarile de saptamana trecuta de la Cotroceni, pe tema sistemului de vot uninominal si a pactului national pentru educatie. Potrivit NewsIn, Traian Basescu a declarat, atunci, ca va tine cont de acest aspect in momentul in care va desemna un nou premier. In replica, liderul social-democrat Mircea Geoana a afirmat ca ar fi participat daca presedintele ar fi initiat consultari exclusiv pe tema pactului din educatie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro