Sari direct la conținut

Raportul CE din ianuarie privind justitia din Romania va fi unul foarte dur 

HotNews.ro

Raportul CE privind progresele din justitia romaneasca si lupta anticoruptie, care va fi dat publicitatii in luna ianuarie a anului viitor, va fi unul foarte dur, sustin surse europene, citate de NewsIn. Sursele citate sustin ca oficialii de la Bruxelles ar fi „enervati la culme” de nerespectarea angajamentelor luate de Romania.

„CSM si DNA spun una despre cealalta ca nu functioneaza asa cum trebuie, parlamentarii au modificat Codul Penal si Codul de Procedura Penala, a fost si episodul cu Comisia de la Cotroceni. Europenii le-au notat pe toate”, au aratat sursele citate.

Romania nu se afla, insa, sub amenintarea activarii clauzei de salvgardare. O decizie in acest sens ar putea fi luata abia in luna iunie-iulie a anului viitor, raportul din luna ianuarie urmand sa fie doar unul de etapa. „Din fericire, mai e timp ca situatia sa fie remediata, dar, daca s-ar fi luat acum decizia, clauza ar fi putut fi activata”, au spus sursele, adaugand ca, in lunile care au trecut de la ultimul raport al Comisiei Europene „nu s-a inregistrat niciun fel de progres”.

Singurele actiuni remarcate de europeni sunt planul de actiune intocmit de Bucuresti si un raport trimis Comisiei saptamana trecuta, care contine stadiul indeplinirii masurilor cerute de Comisia Europeana. In rest, ANI nu este functionala, iar DNA trebuie sa fie total independent si functional, la randul lui.

„Atentia la Bucuresti s-a indepartat de la cel mai important obiectiv, in opinia europenilor, si anume lupta anticoruptie”, considera sursele de la Bruxelles. In plus, toate acestea se intampla intr-un moment in care Comisia Europeana este „bombardata” cu sute de scrisori in care romanii se plang de taxa de prima inmatriculare si de microcoruptie.

Potrivit surselor citate, nu doar oficialii comunitari si-au exprimat nemultumirea la Bruxelles, ci exista si reactii ale unor state membre – Germania, Marea Britanie, Olanda sau Suedia – care au pus accent pe necesitatea luptei anticoruptie in Romania si acum sunt dezamagite. De altfel, si in Romania au existat reactii ale ambasadorilor Germaniei, Marii Britanii, Olandei, dar si al SUA, care au atras atentia ca progresele din justitia romana si lupta anticoruptie au stagnat.

Sursele de la Bruxelles mai considera ca demisia lui Tudor Chiuariu nu are nicio importanta, in conditiile in care Comisia Europeana este interesata doar de actiuni concrete si de masuri impotriva coruptiei, nu de anumite persoane. Sursele citate afirma, insa, ca fostul ministru al Justitiei a fost perceput la Bruxelles ca un „pusti iresponsabil”, care a avut inconstienta de a decide unele actiuni impotriva celor convenite cu Comisia Europeana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro