Sari direct la conținut

Politolog britanic despre Revolutia romana: Eroii mor, iar oportunistii ajung in prim-plan

HotNews.ro

Denis Deletant, politolog, istoric si consultant BBC la Revolutia din 1989, a facut, duminica, la Bucuresti, o rememorare a evenimentelor din urma cu 20 de ani, apreciind ca ceea ce demonstreaza Revolutia romana e ca „eroii mor, luptatorii se intorc la casele lor si oportunistii ajung in prim-plan”, informeaza Mediafax.

Deletant, care este istoric si specialist in istoria contemporana a Romaniei, s-a aflat la Bucuresti, in calitate de consultant BBC, la 31 decembrie 1989. El fusese anterior de mai multe ori in Romania, inclusiv in 1969, cand a obtinut o bursa si a studiat la Bucuresti. Din cauza relatarilor negative despre situatia din Romania, el a fost declarat persona non grata de catre fostul regim comunist, in 1988.

El s-a referit si la mineriadele din anii care au urmat Revolutiei.

„Incursiunile minerilor in Bucuresti in 1990 si 1991 purtau amprenta tacticilor folosite de comunisti in Romania in 1945 (…) pentru subminarea democratiei si preluarea puterii centrale”, a apreciat el.

„Totusi, rasturnarea lui Ceausescu a dus la o revolutie politica. Modelul unui singur partid a fost abolit, au fost organizate alegeri multipartidice, economia centralizata a fost desfiintata iar cenzura, abolita”, a spus el.

„Cu toate acestea, puterea legii continua sa ramana fragila si este mare nevoie de o reforma a sistemului judiciar. Lipseste vointa politica de a aduce politicieni proeminenti in fata justitiei sub acuzatii de coruptie. Ramane sub semnul intrebarii daca a avut loc o Revolutie si in mentalitate. Ceea ce demonstreaza Revolutia romana este faptul ca eroii mor, luptatorii se intorc la casele lor si oportunistii ajung in prim-plan”, a conchis Deletant.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro