Sari direct la conținut

Baconschi i-a convins pe senatori ca vina pentru esecul plasarii de diplomati in serviciul european tine de recrutarea la nivelul UE

HotNews.ro

Metodele de recrutare, predominanta functionarilor din institutiile europene si cultura institutionala bruxeleza sunt cauzele esecului Romaniei de a-si plasa diplomati in serviciul diplomatic european, prezentate de ministrul Baconschi in comisia senatoriala de politica externa. Iar senatorii au acceptat aceste explicatii, presedintele comisiei Titus Corlatean blamand si el sistemul european.

Ministrul de externe Teodor Baconschi a raspuns invitatiei presedintelui de politica externa din Senat, Titus Corlatean, de a le vorbi senatorilor despre esecul in plasarea de romani in posturi importante in serviciul diplomatic european, evocand aceleasi cauze pe care le-a prezentat de fiecare data cand s-a exprimat pe acest subiect.

„Insistam in toate dialogurile cu oficialii europeni pe echilibrul reprezentarii geografice si am ramas in contacte permanente cu Inaltul Reprezentant”, a spus din nou ministrul de externe, reamintind o initiativa pe care au avut-o mai multe state membre de a-i cere lui Catherine Ashton un raport referitor la modul in care a avut loc selectia pana in acest moment si cum arata reprezentarea geografica a statelor membre.

Serviciul European de Actiune Externa (SEAE) se va constitui pana in 2013, cand se vor ocupa toate locurile, insa el trebuie sa devina functional la 1 decembrie 2010. SEAE trebuie sa fie alcatuit in proportie de doua treimi din functionari din Consiliul si Comisie si o treime din diplomati din statele membre ale UE. Din cele 1146 de posturi, se estimeaza ocuparea intr-o prima faza a 350-400.

Din posturile la nivel inalt, au fost atribuite 29 de sefi de delegatie si, spre deosebire de Polonia, Lituania si Bulgaria – pentru a ne compara cu noile state membre, Romania nu a obtinut niciunul. Ministrul Baconschi a adus din nou argumentul ca nu suntem singuri in aceasta situatie, ci alaturi de alte 11 state UE, printre care si Marea Britanie, care insa are chiar Inaltul Reprezentant.

„Am invatat ceva in urma primei faze de selectie: ca s-a pus accentul pe familiarizarea cu institutiile europene, cu jargonul si categoriile cu care opereaza institutiile europene si mai putin pe experienta regionala”, a spus Baconschi.

El sustine ca Romania a propus cativa „candidati valorosi” pentru „prima strigare”, iar in acest sens a adus in discutie exemplul ambasadorului Romaniei la Beijing, Viorel Istricioara. „Este sinolog, vorbeste fluent chineza, cunoaste perfect zona, statul chinez, realitatile politice de astazi si, cu toate acestea, intrebarile in cazul domniei sale si a celorlalti candidati s-au concentrat mai degraba pe proceduri de management intern specifice UE si mai putin pe expertiza politico-diplomatica a candidatului pe spatiul vizat”, a explicat Baconschi.

Prin urmare, „va trebui sa ne reglam tirul si sa ne pregatim propriii candidati pe aceste preferinte ale juriului de selectie”, considera ministrul, care a mai spus ca la nivelul MAE s-a facut o analiza a modului in care Romania si-a pregatit candidatii si ca, in urma unor discutii cu unul dintre specialistii din Comisie, aflat in vizita la Bucuresti, s-a lucrat la imbunatatirea candidaturii rerpezentantilor romani si la abordarea examenelor.

„În mod clar a fost preferat până acum personalul din instituţii. Ne putem imagina cum funcţionează mecanica acestor preselecţii. Oamenii pur şi simplu au lucrat împreună, se cunosc, îşi fac un lobby, probabil mai eficient şi se susţin reciproc”, a reiterat seful diplomatiei critica la adresa acestei preferinte in selectie.

Ministrul a aratat insa ca exista niste succese in esaloanele secunde. Numai ca ele nu sunt, cel putin in unele cazuri, meritul lobby-ului romanesc. Si este cazul postului de adjunct de sef de delegatie in Maroc, ocupat de Camelia Tuica. Ea nu a fost sprijinita de partea romana: lucrand in institutiile europene, a dat un concurs pentru o pozitie de sef de unitate pentru candidati din noile state membre cu mai bine de un an in urma si astfel a obtinut acest post.

Alte exemple date de ministru au fost cele de consilieri politici, ocupate de fosti experti nationali din Comisie si Consiliu si un post de auditor financiar intern ocupat de un roman de la Comisie.

Ceea ce nu a spus ministrul este ca pentru astfel de posturi romanii au dat concurs si nu au fost obtinute prin negocieri ale Romaniei si prin plasarea unor diplomati sau specialisti din tara, ei fiind, intr-adevar, romani, dar lucrand deja in institutiile europene de la Bruxelles.

Baconschi a spus din nou ca la a doua iteratie, pentru 100 de posturi vacante in centrala de la Bruxelles si alte 100 de posturi de executie, Romania vizeaza cateva, in special cateva posturi de conducere in Centrala. „Doamna Ashton a promis ca Romania va avea unul dintre ele”, a spus ministrul. O promisiune despre care am auzit si inaintea primei selectii, dar care, in final, nu s-a concretizat cu nimic. Tocmai de aceea seful diplomatiei a vrut sa sublinieze ca nemultumirea partii romane a fost exprimata public si transmisa in mesajele oficiale Inaltului Reprezentant.

In declaratiile din finalul audierilor din comisia senatoriala – tinuta cu usile inchise, fara accesul presei, cu exceptia primelor 10 minute introductive de la inceputul intalnirii – Baconschi a mai spus ca va propune Guvernului o derogare pentru organizarea de concursuri la MAE in anul viitor.

„Cei mai buni diplomati incep sa migreze spre serviciul extern si trebuie sa aducem noi oameni in sistem, pentru a nu exista dezechilibre in MAE. Trebuie sa reflectam in a pregati fuctionari inalti europeni, pentru a-i putea transfera in anii urmatori in SEAE”, a spus ministrul.

Intrebat de ce nu este publica lista cu diplomatii candidati pentru posturile din serviciul european si cu pregatirea lor, intr-un demers de transparentizare in conditiile in care se vorbeste destul de mult despre faptul ca acestia nu sunt suficient pregatiti sa faca fata concurentei la nivel european, ministrul a spus ca se va gandi la aceasta idee, pentru ca nu exista niciun motiv pentru care ea sa fie secreta.

Explicatiile lui Baconschi au convins senatorii

Titus Corlatean, presedintele comisiei de politica externa din Senat, a lansat invitatia ministrului de externe in urma exprimarii nemultumirii in privinta modului in care Romania a facut lobby pentru plasarea de candidati in serviciul european.

Dupa ce a participat la intalniri la nivel parlamentar european pe aceasta tema, intalniri care au avut loc in prezenta Inaltului Reprezentant, Catherine Ashton, Corlatean a fost foarte critic la adresa autoritatilor romane. La inceputul audierilor el si-a exprimat din nou nemultumirea „profunda” , mai ales in conditiile in care alte noi state membre au obtinut cel putin cate un post, Polonia obtinand doua.

„Am avut o interventie destul de dura (n.r. in intalnirea ce a avut loc in urma cu doua saptamani in Portugalia) si imi propun ca pe 18 octombrie la Bruxelles sa avem un limbaj pe masura. Dar trebuie sa ne uitam si in gradina proprie, la Bucuresti”, a spus el.

Intrebat la sfarsitul intalnirii ce explicatii are el pentru slaba reprezentare, in conditiile in care a auzit si explicatiile ministrului Baconschi, Corlatean a spus ca are mai multe categorii de explicatii. Primele dintre ele au demonstrat ca fie ministrul i-a convins pe senatori, fie intr-adevar, Romania face fata cu greu competitiei la nivel european.

„Prima explicatie e legata de faptul ca procentul de doua treimi e reprezentat de functionari din institutiile europene, acolo unde Romania a slab reprezentata. Sunt si chestiuni de sistem in interiorul UE, pe care le-am exprimat. Nu este firesc ca in selectie, decizia sa o ia un birocrat european, ca seful de delegatie sa decida ca un adjunct al lui nu e potrivit doar pentru ca are un CV superior propriului CV”, a spus Corlatean.

Totusi, senatorul PSD crede ca elementul decisiv in atribuirea unor posturi este dat de calitatea demersurilor politice din statele membre, iar lobby-ul se face la un nivel foarte inalt. „Nu a fost suficient de eficace la prima tura, dar noi vom sprijini aceste eforturi pentru o reprezentare corecta”, a spus Corlatean.

Ministrul Baconschi a facut si el apel la sprijin in privinta lobby-ului care se poate face pe toate canalele si a invocat din nou cina politica din PE, in care si-a dat seama de importanta lobby-ului, atat cel al parlamentarilor nationali, cat si a celor europeni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro