Sari direct la conținut

Elvetia afirma ca nimeni nu a dat curs ofertei sale de dezamorsare a tensiunilor cu Coreea de Nord

HotNews.ro

Elvetia a declarat ca este pregatita sa fie un potential negociator de dezamorsare a tensiunilor dintre Statele Unite si Coreea de Nord, dar pana acum nimeni nu a dat curs acestei oferte, informeaza Associated Press, conform Agerpres.

Purtatoarea de cuvant a Ministerului Afacerilor Externe Carole Waelti a declarat pentru AP, intr-un comunicat prin email miercuri, ca Elvetia este dispusa sa ajute la calmarea tensiunilor in Peninsula Coreea si s-a oferit sa gazduiasca reuniuni intre parti.

Ministerul a contactat diplomati de la ambasadele nord-coreeana si sud-coreeana in Elvetia. „Elvetia este dispusa sa contribuie la relaxarea tensiunilor in Peninsula Coreea si este intotdeauna dispusa sa contribuie la gasirea unei solutii”, a mai afirmat ea. „Partile nu au facut pana in prezent o astfel de cerere”.

De luni de zile, Coreea de Nord pare ca se pregateste pentru o confruntare cu Statele Unite si Coreea de Sud, dusmanii ei din timpul razboiului.

Elvetia ajuta la monitorizarea zonei demilitarizate create dupa ce Razboiul din Coreea s-a incheiat in 1953 cu un armistitiu si nu un tratat de pace, lasand peninsula din punct de vedere tehnic inca in stare de razboi. Natiunea alpina si neutra, unde se afla sediul european al ONU la Geneva, gazduieste regulat discutii de pace si mediaza conflicte internationale.

Ea serveste de asemenea ca dispozitiv diplomatic intre SUA si Iran. Potrivit unor relatari, liderul nord-coreean Kim Jong Un a facut scoala in Elvetia, tara ce are de asemenea un birou de ajutor umanitar in Coreea de Nord.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro