Sari direct la conținut

Ungaria: Manifestatii ample de sustinere a lui Viktor Orban inaintea alegerilor legislative

HotNews.ro

Sustinatorii premierului conservator in exercitiu, Viktor Orban, s-au reunit sambata la Budapesta pentru a asculta un discurs al acestuia, cu opt zile inaintea alegerilor legislative din Ungaria, in care este considerat marele favorit, relateaza Mediafax citand AFP.

La apelul unei asociatii apropiate Guvernului, Forumul reuniunii civile (COF), mai multe zeci de mii de manifestanti, potrivit estimarilor jurnalistilor AFP, au defilat imbracati in portocaliu, culoarea Fidesz, si agitand drapele ungare pentru a-si manifesta sustinerea pentru cel care conduce tara de patru ani.

Plecati din piata Kossuth, in fata Parlamentului, renovat la timp pentru aceste alegeri, ei au ajuns in piata Eroilor, unde Viktor Orban urma sa rosteasca un discurs. Printre ei figureaza multi maghiari din strainatate – Serbia, Romania si alte tari – care beneficiaza pentru prima data de drept de vot in cadrul scrutinului.

Aflat la putere din 2010, Viktor Orban, un conservator in varsta de 50 de ani, ar urma sa castige alegerile, fara vreo surpriza. Fidesz este considerat favorit la acest scrutin din 6 aprilie, fiind creditat cu 32-38 la suta din voturi, potrivit ultimelor sondaje.

„Sunteti eroii istoriei ungare deoarece cu dragostea voastra ati salvat Ungaria! Misiunea voastra: sa va asigurati ca Viktor Orban va fi reales la conducerea Guvernului!”, a declarat in fata multimii Andras Bencsik, unul dintre organizatori.

Aceasta reuniune, supranumita „Marsul pentru pace”, are ca scop sa ofere o imagine de unitate in spatele sefului Guvernului. Primul astfel de mars a fost organizat in ianuarie 2012, dupa o vasta manifestatie a stangii impotriva adoptarii unei noi Constitutii, considerata retrograda si liberticida.

Aceasta manifestatie are loc cu o zi inaintea unei reuniuni prevazute de opozitia de stanga, care se anunta mai modesta. Creditata cu 15 pana la 23 la suta din intentiile de vot, alianta formata din partidul fostului sef al Guvernului Ferenc Gyurcsany (2004-2009) si al succesorului sau Gordon Bajnai (2009-2010), si partidul socialist nu pare capabila sa ameninte dominatia Fidesz.

Celelalte principale formatiuni politice, partidul extremei drepte Jobbik si partidul ecologist LMP ar obtine 14-20 la suta si aproape 5 la suta din intentiile de vot, potrivit ultimelor estimari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro