Sari direct la conținut

Patriarhul Kirill, nou mesaj pentru soldații ruși: Sunteți urmașii lui Petru cel Mare, comportați-vă ca atare / Noi suntem vaccinați împotriva aventurilor militare

HotNews.ro
Patriarhul Kirill al Rusiei, Foto: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia Images
Patriarhul Kirill al Rusiei, Foto: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

Patriarhul Kirill al Rusiei a transmis un nou mesaj militarilor ruși, spunându-le că sunt urmașii lui Petru cel Mare și că poporul rus a fost vaccinat împotriva „oricăror aventuri militare”.

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, prezent la o paradă din Moscova a cadeților ruși, le-a transmis acestora că sunt „moștenitorii eroicelor generații anterioare” și că „gloria Rusiei este formată în mare măsură tocmai de eroismul armatei noastre”.

„Astăzi am văzut reprezentanți ai armatei ruse din vremurile lui Petru cel Mare defilând în uniforme de pe vremuri. Apoi, în multe privințe, el a pus bazele recunoașterii la nivel european a puterii Imperiului Rus. Și pentru ca să fie așa, Petru a trebuit să urmeze o cale foarte grea. A construit un nou oraș pe malul Mării Baltice. Și-a întărit armata după modelul european. El a dovedit că această nouă armată rusă este învingătoare”, a declarat Kirill.

Patriarhul Rusiei a subliniat că Petru cel Mare „a arătat lumii întregi și, în primul rând, bineînțeles, Europei, noua față a unui stat rus puternic. Și întrucât unul dintre factorii acestei forțe au fost forțele armate, astăzi mă adresez vouă, cadeți. Sunteți moștenitorii acelor generații anterioare. Mulți dintre voi veți deveni ofițeri ai armatei ruse”.

Patriarhul Kirill spune că rușii au fost vaccinați împotriva aventurilor militare

„Amintiți-vă că măreția statului nostru și respectul pentru noi vor fi în mare măsură determinate de felul în care va fi fața forțelor noastre armate”, a îndemnat patriarhul Kirill, care la scurt timp după descoperirea atrocităților comise de armata rusă la Bucha, a declarat că soldații ruși „cu siguranță” nu ar putea face rău nimănui.

„Suntem o putere iubitoare de pace și, în primul rând, pentru că am luat asupra noastră cele mai groaznice lovituri ale celui de-al Doilea Război Mondial, care a devenit pentru noi Marele Război Patriotic, am fost inoculați împotriva tuturor aventurilor militare, împotriva oricărei abilități de a fi agresivi”, a mai susținut el marți.

„Așadar, fiind iubitoare de pace și legând viitorul nostru cu pacea, dreptatea, cu dezvoltarea dinamică a economiei și toate celelalte aspecte ale vieții poporului nostru, aducem în același timp un omagiu forțelor noastre armate și ne exprimăm respectul față de acei tineri care doresc să se devotează nobilei cauze sfinte a apărării patriei”, a concluzionat patriarhul Kirill.

Biserica Ortodoxă Rusă, tot mai izolată în creștinătatea ortodoxă

Noile afirmații ale liderului Bisericii Ortodoxe Ruse vin după ce săptămâna trecută patriarhul ecumenic Bartolomeu I, liderul creștinătății ortodoxe, i-a sugerat să își „sacrifice tronul”.

„Nu ar fi posibil ca vreo biserică să nu condamne violența, războiul. Biserica rusă ne-a dezamăgit. Nu vreau ca Biserica Ortodoxă Rusă și fratele patriarh Kirill să reprezinte această tragică excepție. Nu știu cum se poate justifica în fața conștiinței sale”, a spus patriarhul ecumenic.

Vinerea trecută, Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată până acum Rusiei, a anunțat că se va rupe de Moscova după ce aceasta a invadat Ucraina, declarând „independența sa deplină” față de autoritățile spirituale ruse.

O zi mai târziu, Biserica Ortodoxă Rusă a negat demersul Bisericii Ortodoxe Ucrainene de a deveni independentă, afirmând că unitatea dintre biserica sa și filiala sa din Ucraina este „păstrată” și va continua să fie consolidată.

Urmărește ultimele evoluții din a 94-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro