Sari direct la conținut

Nepotul lui Stalin a pierdut procesul intentat unui jurnalist pentru calomnierea bunicului

HotNews.ro

Instanta de la Moscova a respins plangerea formulta de nepotul lui Iosif Stalin, Evgheni Djugasvili, prin acuza Novaya Gazeta si pe unul din ziaristii de la acest ziar ca l-au calomniat pe bunicul sau intr-un articol in care se afirma ca dictatorul a ordonat uciderea unor cetateni sovietici, potrivit AFP.

Motivarea hotararii urmeaza insa sa fie facuta publica mai tarziu, anunta RIA Novosti. La anuntarea deciziei, o parte din oamenii prezenti in sala de judecata au aplaudat, in timp ce alta parte a huiduit scandand „Rusine”.

Djugasvili spera sa obtina, astfel, 9,5 milioane de ruble (208.000 E) de la Novaya Gazeta si alte 500,000 de ruble (11.000 E) de la autorul articolului publicat in luna aprilie, in care se mentioneaza ca Stalin a semnat mandatele pentru executarea membrilor biroului sau politic, scrie Reuters.

Grupurile care militeaza pentru respectarea drepturilor omului s-au declarat ingrijorate de aceasta tentativa de a spala imaginea dictatorului sub al carui regim au murit milioane de oameni.

Avocatul lui Djugasvili, Leonid Zhura, a declarat ca articolul, bazat pe documente desecretizate de la Kremlin, i-a afectat reputatia lui Stalin: „Mai mult de jumatate de secol au fost spuse minciuni care au afectat reputatia lui Stalin, iar acesta nu se poate apara din mormant; asa ca acest caz este esential pentru clarificarea lucrurilor”.

La 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier, personajul Iosif Stalin ramane un subiect de dezbatere. Desi a fost considerat de multi un dictator sangeros si un lider razboinic, acesta a fost totusi votat anul trecut cea mai populara figura din Rusia. Se pare ca se discuta din ce in ce mai putin despre milioanele de oameni care au murit in gulag sau care au murit de foame in timpul regimului lui Stalin. In schimb, acesta a fost descris recent in manualele rusesti ca un manager eficient care a actionat rational in campania sa de teroare pentru modernizarea statului.

Anatoly Yablokov, care a scris controversatul articol a declarat ca „s-a schimbat perspectiva societatii asupra epocii lui Stalin. Se vorbeste mai mult decat in 1990 depre spiritul sau managerial, si mai putin despre represaliile carora le-au cazut victime milioane de rusi”.

Oponentii lui Stalin sustin ca aceasta schimbare este alimentata de Kremlin, care incearca sa ii faca pe oameni sa uite de perioada anilor 1990, cand Boris Eltin a vorbit deschis despre unele dintre cele mai intunecate aspecte ale Uniunii Sovietice. (Roxana Bobolicu)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro