Sari direct la conținut

Asigurarile de sanatate ne omoara cu zile

Republicanul

Asta daca nu are bani sa-si plateasca asigurarile medicale private. Deocamdata, nicio firma de asigurari nu incheie astfel de polite. Pe de alta parte, multe dintre serviciile medicale asa-zise gratuite trebuie platite. Fie pentru ca fondurile alocate pentru analize s-au epuizat, fie pentru ca interventia respectiva nu este acoperita integral din banii din sistem.

Mangaiati pe frunte

In prezent, asiguratii beneficiaza gratuit de anumite servicii acordate de medici. Medicii de familie sunt cei care prescriu medicamente cu sau fara contributie personala; elibereaza trimiteri pentru consultatii la medicii specialisti si pentru internarea in spital; elibereaza trimiteri pentru efectuarea de analize medicale si interpreteaza aceste investigatii.

Pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie sau de alt medic specialist, consultatiile din policlinici sunt gratuite, tot in limita fondurilor alocate de Casa de Asigurari.

Pentru stabilirea diagnosticului, in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al afectiunilor in care au fost epuizate toate celelalte posibilitati de explorare, pot fi recomandate servicii medicale de inalta performanta (computer tomograf, rezonanta magnetica nucleara, scintigrafie etc.).

Medicul de specialitate din ambulatoriu recomanda realizarea de investigatii paraclinice si prescrie medicamente cu si fara contributie personala.

Rezolvare totala, pe bani

In scurt timp, cei care vor sa iasa sanatosi din spital trebuie sa plateasca. Astfel, pentru urgente medico-chirurgicale si in cazul bolilor cu potential endemo-epidemic, persoanele care se asigura facultativ beneficiaza de servicii spitalicesti gratuite pana la rezolvarea completa a cazului, iar persoanele neasigurate pana la rezolvarea urgentei.

In ceea ce priveste analizele medicale de laborator, legea prevede ca acestea pot fi realizate la recomandarea medicului de familie si a medicului de specialitate din policlinici. Asiguratii au dreptul la investigatii paraclinice in ambulatoriu (analize de laborator, ecografii, radiografii, EKG, EEG, tomografii, RMN, scintigrafii), fara contributie personala, incluse in pachetul de baza.

Femeile gravide si copiii in varsta de pana la 18 ani, asigurati facultativ, beneficiaza de investigatii paraclicice in ambulatoriu, fara coplata, la recomandarea medicului de familie sau a medicului de specialitate din ambulatoriu.

Nu in ultimul rand, asiguratii in varsta de peste 18 ani beneficiaza de serviciile medicale preventive si tratamentele de medicina dentara, incluse in pachetul de baza, decontate de casa de asigurari in cote de 40%, 60% si 100%, in functie de tipul acestora.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro