Sari direct la conținut

Proiecte franate de orgolii politice

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Razboiul rece dintre PNL si PD afecteaza interesele cetatenilor. Orgoliile liderilor locali ai celor doua partide care formeaza Alianta „D.A.” sunt mai presus de miza politica, cu atat mai mult cu cat, chiar daca se ataca pe la spate, liderii de la Bucuresti ai democratilor si ai liberalilor nu dau nici un semn ca ar vrea un divort.

In teritoriu, razboiul dintre cele doua formatiuni politice afecteaza interesele cetatenilor. Din cauza neintelegerilor dintre unii demnitari ai celor doua partide, anumite fonduri de investitii sau diverse alte proiecte sociale sunt blocate.

Prioritati politice diferite pentru sefii din Alba

O noua batalie a razboiului dintre Prefectura Alba si Consiliul Judetean se poarta in prezent in legatura cu alocarea de Guvern a trei milioane de dolari pentru finantarea a patru proiecte de alimentare cu apa in mediul rural.

Ambele institutii au transmis Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului propriile liste, care cuprind localitatile ce ar trebui sa beneficieze de sumele acordate prin programul guvernamental.

Prefectul Cosmin Covaciu (fost vicepresedinte al filialei PNL) a transmis lista de prioritati in 12 iulie. Aceasta cuprinde 11 localitati, din care doar primele cinci comune ar fi urmat sa fie incluse in program, respectiv Jidvei, Farau, Arieseni, Ramet si Rimetea. Prima este condusa de un primar PD, urmatoarele trei sunt administrate de PNL, in timp ce ultima este condusa de UDMR.

Pe lista de prioritati intocmita de Consiliul Judetean si avizata de presedintele institutiei, Ion Dumitrel (presedinte executiv al PD Alba), primele trei comune (Jidvei, Cetatea de Balta si Sona) sunt administrate de primari PD, iar a patra – Daia Romana – este in „raza de influenta” a PSD.

Castig de cauza a avut CJ, care conform prevederilor legale adoptate la nivelul Guvernului, „este singura autoritate cu competenta de analiza si stabilire a listelor de prioritati”. Urmatoarele localitati incluse pe lista Consiliului Judetean, care ar urma sa primeasca finantare in conditiile alocarii de noi fonduri de catre Guvern sunt Garbova (PNL), Dostat (PD), Stremt (PNL) si Ramet (PNL).

Cele trei milioane de dolari alocate judetului urmeaza sa completeze suma de 4,1 milioane dolari cu care au fost finantate, incepand cu anul 2005, alte sapte proiecte de alimentare cu apa potabila in mediul rural. Este vorba despre localitatile Santimbru-Totoi, Salistea-Tartaria, Noslac, Sona-Biia, Sancel, Sibot si Vintu de Jos.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Transporturilor, cele sapte investitii vor fi finalizate pana in 30 august 2007, dupa care vor fi predate cu titlu gratuit administratiilor locale.

PNL, mai prieten cu UDMR decat cu PD

Relatia prefectului (fost PNL) cu reprezentantii PD s-a stricat si mai mult in ultima perioada, dupa mai multe declaratii publice ale acestuia, potrivit carora colaborarea sa cu Ion Dumitrel, pe care l-a numit „duplicitar”, este imposibila.

Cosmin Covaciu, fiind plecat in concediu, a delegat conducerea Prefecturii subprefectului Arpad Ladany, numit de UDMR si nu subprefectului numit de democrati, Clement Negrut. Aceast lucru arata ca liberalii (chiar daca e vorba de Covaciu care teoretic e apolitic), prefera sa colaboreze cu UDMR decat cu PD.

Competitia deschisa dintre Dumitrel si Covaciu, pentru atragerea de primari de la alte partide in PD si respectiv PNL, s-a incheiat in 10 august, in favoarea primului, care a reusit sa „converteasca” la democrati 16 sefi de administratii locale, fata de „numai” 12, cat reprezinta „performanta” liberalilor.

Primaria Petrosani refuza doua blocuri de la CJ

Si in judetul Hunedoara, astfel de tensiuni s-au inregistrat in ultima perioada in municipiul Petrosani. Este vorba de faptul ca reprezentantii Primariei locale, institutie condusa de un reprezentant al PD, Carol Schreter, refuza sa ia in administrare sau chiar in proprietate doua blocuri in care a functionat o unitate de jandarmi.

Aceasta, desi Consiliul Judetean, condus de liberalul Mircea Molot, institutie care a preluat de curand imobilele in administrare, le pune la dispozitia autoritatilor locale gratuit.

Complexul, care este format din 3 imobile, ar putea fi transformat in locuinte sociale, asa cum au promis ani in sir edilii orasului, mai ales ca la Primarie exista cateva sute de cereri in acest sens, care nu pot fi onorate din lipsa de spatii.

Blocurile se afla in cartierul Colonie, in apropiere de malul raului Jiu. Pentru ca acestea sa nu ajunga in paragina, Guvernul a decis trecerea imobilelor in administrarea CJ.

Cel putin la nivel declarativ, pana la preluarea lor de catre administratia judeteana, imobilele respective ar fi trebuit sa fie transformate, de catre municipalitatea din Petrosani, in locuinte sociale.

Initiativa CJ de a dona cladirile municipalitatii a ramas in „aer”, din cauza ca Primaria nu vrea aceste imobile decat la „pachet” cu niste fonduri suplimentare, pe motiv ca nu are bani pentru amenajarea acestora. „Le primesc cu placere, dar numai daca ne aloca si bani pentru amenajarea lor.

Sunt amenajate in sistem de camin si nu se pot muta familii acolo”, a declarat primarul Carol Schreter.

Potrivit sursei citate, pentru transformarea imobilelor in locuinte sociale ar fi nevoie de zeci de miliarde de lei, bani de care bugetul local nu dispune.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro