Sari direct la conținut

Viitorul companiilor miniere, conditionat de restructurare

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Consiliul Concurentei a avizat ajutorul de stat acordat de Guvern companiilor miniere „Minvest” Deva si „Remin” Baia Mare, respectiv societatatii comerciale „CupruMin” SA Abrud. Conditia impusa de reprezentantii Consiliului Concurentei a fost ca Ministerul Economiei si Comertului sa prezinte in termen de sase luni un plan de restructurare sau de lichidare a celor trei agenti economici.

„In varianta restructurarii este avuta in vedere privatizarea societatii, daca se va gasi un potential investitor care sa cumpere pachetul majoritar de actiuni, iar ajutorul de stat pentru salvare va fi parte integranta a planului de restructurare.

Daca in termen de 6 luni de la data autorizarii ajutorului pentru salvare, Ministerul Economiei nu va transmite Consiliului Concurentei un plan de restructurare, datoriile si accesoriile aferente ale S.C.

„CupruMin” S.A., amanate de la plata, vor deveni exigibile, societatea fiind obligata sa returneze statului o suma egala sau echivalenta cu ajutorul de salvare”, sustin reprezentantii Consiliului Concurentei in decizia prin care au notificat ajutorul acordat societatii din Muntii Apuseni. Motivatia este asema-natoare si in cazul celor doua companii miniere.

Valoarea ajutorului de stat se ridica la 397 miliarde lei vechi in cazul „Remin” Baia Mare, la 251 miliarde de lei in cazul „Minvest” Deva si la 28,5 miliarde lei pentru „CupruMin” SA. Potrivit Consiliului Concurentei, inchiderea companiei „Remin” (4.315 angajati la sfarsitul anului 2005) ar determina cresterea somajului in judetul Maramures de la 27,6% la 31,8%.

De mentionat ca aceasta companie a inregistrat in 2005 pierderi de 400 miliarde lei vechi.

„In cazul lichidarii S.C. „CupruMin” S.A., rata somajului in zona muntilor

Apuseni ar creste de la 41,7% la 53,6%, iar rata somajului in judetul Alba ar ajunge la 9,5%, fata de 8,9% in prezent. Din veniturile realizate de cei 932 salariati ai societatii se intretin inca 3.450 de persoane, reprezentand membrii familiilor acestora.

Avand in vedere ca mineritul este principala sursa de subzistenta pentru locuitorii zonei, falimentul societatii ar genera o acutizare a problemelor sociale, datorita lipsei de perspectiva pentru gasirea unui loc de munca”, se mai afirma in notificarea Consiliului Concurentei.

In prezent la societatea din Abrud se deruleaza un proces de disponiblizare, urmand sa fie concediati ceva mai mult de 200 de angajati ai combinatului de cupru.

Inchiderea „Minvest” ar genera o crestere a ratei somajului de la 9,4% la 11,2% in Hunedoara si de la 8,2% la 10,2% in Harghita, judete unde compania mai administreaza exploatari miniere. Ajutorul acordat se refera la scutirea celor trei agenti econimici de la plata unor sume restante catre bugetul consolidate al statului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro