Sari direct la conținut

Microbuz „muzeu”, oprit intamplator de politisti

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Mai mult de 250 de obiecte de arta au fost descoperite luni de politistii din Sebes intr-un microbuz al carui sofer intentiona sa traverseze judetul Alba, pe ruta Bucuresti-Cluj.

Descoperirea a fost facuta cu ocazia opririi masinii la filtrul instalat la limita dintre judetele Alba si Sibiu in scopul depistarii transporturilor ilegale de pasari, filtru instituit in urma confirmarii virusului gripei aviare in localitatea Lodroman.

Astfel, in urma controlului efectuat la microbuzul condus de o femeie de etnie rroma, cu domiciliul in judetul Teleorman, au fost descoperite 183 de tablouri, 40 obiecte metalice de cult si o placa funerara inscriptionata in limba ebraica.

Femeia le-a spus politistilor ca intentiona sa valorifice bunurile respective, insa nu a putut prezenta documente de provenienta ale acestora.

Comandantul Politiei Sebes, Mihai Rusu, a precizat ca in conditiile in care exista suspiciunea ca obiectele ar putea apartine patrimoniului national s-a luat decizia transportarii acestora la sediul institutiei pe care o conduce, unde a fost solicitata prezenta unor specialisti in domeniu pentru expertizarea bunurilor.

Directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Alba, Alexandra Mircea, a declarat ca unele dintre obiectele gasite ar putea proveni din furturi din biserici, muzee sau profanari de morminte, avand in vedere existenta pie-trei funerare si a obiecte specifice lacasurilor de cult.

Directorul Alexandra Mircea a spus ca, dupa toate probabilitatile, obiectele au fost adunate de la oameni care nu au stiut cum sa le pastreze, multe dintre acestea prezentand rupturi sau urme ale manevrarii necorespunzatoare. Echipa de specialisti a retinut pentru o evaluare mai amanuntita 18 tablouri si 6 obiecte de metal.

Politistii vor efectua cercetari pentru a se stabili daca este implicata o retea de trafic cu obiecte de arta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro