Sari direct la conținut

Dosarul „Untim” se rejudeca de la zero

"Romania libera editia Transilvania Banat"

Celebra cauza de coruptie „Untim Timisoara” urmeaza sa se rejudece la Tribunalul Mures, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursurile inculpatilor din acest dosar.

Este vorba despre fosta directoare a unitatii, Elena Condea, si omul de afaceri sirian Basel Hamati, condamnati initial la cate cinci, respectiv trei ani de inchisoare (ultimul cu suspendare), pentru luare si dare de mita.

Potrivit DNA Timisoara, in 1999 „PAS Untim” a castigat licitatia privind vanzarea actiunilor detinute de FPS Timis la aceasta unitate.

In luna iunie 2000, Elena Condea, care avea atat calitatea de reprezentant al PAS cat si pe aceea de administrator al SC Untim SA (odinioara cel mai important procesator de lapte din vestul tarii), a dispus vanzarea unui activ (fosta fabrica de lapte), situat in centrul Timisoarei, catre SC Basel Tim Comp SRL, unde asociat era sirianul Basel Hamati.

Suma a fost fixata la 6 miliarde de lei, desi doar terenul de aproape 20.000 de metri patrati costa de cateva ori mai mult, iar datoriile societatii erau duble. Ulterior, Basel a revandut cu 20 de miliarde de lei obiectivul. Procurorii DNA mai sustin ca spaga primita de directoare ar fi fost mascata printr-un imprumut.

Sirianul i-ar fi dat acesteia suma de 106.800 marci germane pentru a-i vinde preferential si subevaluat activul amintit. Pornind de la valorile reactualizate stabilite de unitate pentru teren si cladirile aferente, a rezultat o diferenta de peste 30 miliarde de lei, cu care a fost subevaluat pretul de vanzare, concluzioneaza DNA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro