Sari direct la conținut

Cei care au ucis orasul

Gazeta de Maramures

GAZETA de Maramures a participat la o halucinanta actiune, coordonata de Agentia pentru Protectia Mediului, care a avut ca scop „neantizarea” proiectului aprobat de Consiliul Local cu privire la Parcul Municipal. Varful de lance al actiunii a fost fostul sef al Agentiei, o „relicva” comunista, schimbat din functie, dar ramas tot sef (de serviciu)…

Recent, in Consiliu Local Baia Mare (CL) a avut loc a treia dezbatere cu privire la proiectul de hotarare referitor la Parcul Municipal. Proiectul mediatizat, dezbatut public si privat, a iscat un interes deosebit printre consilierii PSD (Alexandru Metes, Dumitru Matei, Mircea Dolha) si consilierul PD George Pop.

Acestia s-au opus proiectului din urmatoarele considerente: ar fi distrusa zona verde de pe Campul Tineretului si, ce i-a iritat mai tare, a fost amplasarea unui Incubator de Afaceri cu un pavilion expozitional pe latura dinspre strandul municipal.

Nu intram in istoricul acestor dezbateri stupide, pe care le-am consemnat deja, ci ne vom referi la momentul premergator celei de-a treia sedinte, in care a trecut proiectul si credeam ca sindromul tampeniei a fost eradicat.

Fals! Agentia pentru Protectia Mediocritatii Ar fi fost prea frumos sa se linisteasca si acei consilieri care au sustinut saptamani in sir ca: pe Campul Tineretului se va intra cu „buldozerul”, ca Incubatorul nu are ce cauta acolo (dar o gelaterie a lui Pop?), ca 15 consilieri care au fost de acord cu proiectul sunt niste iresponsabili (din moment ce nu vad ce „dezastru” se preconizeaza).

Contrargumentele au culminat cu o manevra de invaluire de tip comunist, venita pe filiera social-democrata. In disperare de cauza, consilierii contra au apelat la o ultima solutie, cea imorala: Gheorghe Voinescu, fostul sef al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM), plantat in functie de ministrul de trista amintire A.C.

Ilie, si ajuns, sub conducerea Aliantei, sef de serviciu in aceeasi institutie. Lui Voinescu i-a revenit ca sarcina de partid gasirea unor „hibe” pe linie de mediu. Din intamplare, am fost martorii unor discutii din care am aflat marsavia pusa la cale. Am tras un semnal de alarma, dar „granzii” din CL nu au tinut cont de semnale. Paradox.

Am sustinut fara rezerve acest proiect dupa ce l-am parcurs, am vorbit cu realizatorii si am vazut la fata locului realitatea (povestea cu Incubatorul de Afaceri si Centrul de Afaceri Millenium). Inutil. Comisia speciala Miercuri, 3 mai, CL a fost somat de catre APM sa trimita un reprezentant la sedinta operativa care urma sa aiba loc pe tema proiectului de hotarare pe care l-a aprobat.

O invitatie asemanatoare a venit pe adresa proiectantilor. La ora fixata, ziua urmatoare, am purces spre sediul APM. Cel desemnat de CL sa participe la sedinta „de indata” a fost consilierul liberal Ovidiu Pop – EKKA. In sala de sedinte, cu greu mai gaseai un loc liber.

Comisia speciala era intrunita: Victor Iancu, directorul APM; o reprezentanta a Agentiei Regionale de Protectia Mediului Cluj; diversi functionari APM; notoriul Gheorghe Voinescu; niste cucoane care s-au plans ca nu au nici un document; reprezentantul Apelor Romane Maramures (Voicu, posesorul unui sacou cu dungulite discrete) etc.

Comisia a dezbatut mai multe probleme de mediu printre care s-a aflat si deja celebrul proiect Parcul Municipal. Arhitectul Ildiko Mitru a prezentat proiectul: istoric, ratiunile care au dus la abordarea proiectului in forma respectiva, prezentarea pe sectiuni, schite, planse. Voinescu nu a privit decat rar prezentarea. Astepta.

Pana la urma, directorul APM a oprit arhitectul cu o indrumare spre zona de interes a comisiei: Campul Tineretului si Amplasamentul pentru Incubatorul de Afaceri. In preambul, Iancu a precizat ca dosarul proiectului (depus la APM pentru obtinerea autorizatiei de mediu) nu a obtinut autorizatia de mediu inainte de a fi aprobat de catre CL. De aici a pornit nebunia, odioasa „crima”.

Iarba verde de acasa Idiko Mitru s-a conformat si a dat explicatiile cerute, iar auditoriul a ascultat. Apoi, Voicu de la Ape (cel cu sacoul) a deschis Cutia Pandorei. Nu stim ce treaba are el cu Parcul, dar a dus discutia spre zona verde, tema pe care a avut loc un mini-seminar.

Adica, sa fie clar: prin amenajarea Campului Tineretului (actualmente o mlastina, un imas) se va atenta la zona verde! In fapt, amenajare inseamna alei, banci, o fantana si loc de joaca pentru copii, ca in orice parc european.

Practic, acesti indivizi si-au batut joc de munca de peste un an a proiectantilor, invocand acelasi lucru ca si consilierii PSD-contra, plus Pop-inghetata: nu stricam zona verde!, nu ne vindem tara! Cucoanele fara documente de abia au asteptat sa-si spuna of-ul: noi nu am primit nici un document, de unde sa stim ca e asa? Consilierul liberal, caruia i s-a umflat jugulara, a replicat „liberal” ca

nu a fost instiintat de tema discutiei si nu a venit cu documentatie. In fond nu era nevoie, arhitectul a prezentat totul si chiar mai mult, dar cei de la APM si Ape nu au fost, sau nu au vrut sa fie atenti… Concluzii Domnilor, ingropati orasul! Daca ati fi atat de ageri si la emisiile poluante care distrug zonele verzi, amenajate sau neamenajate, gradinile si sufletele baimarenilor, ar fi OK.

Este pentru a doua oara cand se intruneste aceasta „faimoasa” comisie, dar cate avize de mediu s-au dat intre timp… Ucideti speranta orasului! Tineti de Voinescu sa nu scape, doar este un „monument” al ecologiei moderne. Ce s-a intamplat in acea zi de miercuri ar trebui sa intre in analele mizeriilor care au ucis orasul. Vom reveni.

Premeditarea lui Voinescu O parere vadit contra proiectului a avut-o reprezentanta ARPM care a insistat ca prin implemantarea proiectului zonele verzi ar disparea. A urmat „guru” mediului, Gheorghe Voinescu. In sala, tensiunea ajunsese la cote paroxistice.

Fostul activist de partid si-a asezat tacticos ochelarii si: „Sigur, proiectul este bun pentru oras, este deosebit, nu ar fi nimic de comentat, si eu sunt pentru acest minunat, bla, bla… DAR”. Cuvantul magic a deschis ochii asistentei inmarmurita de admiratie, iar Voinescu s-a dezlantuit.

A invocat o Ordonanta de Urgenta din 2005 cu privire, spunea Voinescu, la interdictia de a se construi pe zonele verzi…In fapt, o mare minciuna, Ordinul in cauza se refera la zone verzi amenajate. Ceea ce este cu totul altceva. Spatiul despre care se discuta era o zona verde neamenajata, orice baimarean de buna credinta se poate convinge.

Dupa spiciul premeditat de Voinescu, acesta a cerut realizarea uni raport de mediu cu privire la impactul avut asupra mediului de alei, banci, un ochi de apa si Incubatorul de Afaceri pentru tineri si studenti (axat pe afaceri de inalta tehnologie, nepoluante). Ideea a fost imbratisata imediat de „aparatorii” mediului.

Degeaba a incercat Pandi sa se opuna, degeaba Pop-EKKA a venit cu argumente limpezi si oficiale (reprezenta vointa CL), s-a decis: Raport! Si apoi o alta intalnire, alta dezbatere publica si, eventual, acordul de mediu. Intr-o varianta optimista, inca vreo doua luni de discutii pe aceeasi tema.

Ce importanta are ca o finantare din fonduri europene de 6,2 milioane de euro s-ar putea duce pe Apa Sambetei? De ce sa aiba Baia Mare un Parc amenajat, un Incubator de Afaceri si o sala expozitionala de exceptie? Mai bine mocirla de acum. Dar verde.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro