Sari direct la conținut

Codau e pe duca

Gazeta de Oradea

Dupa un lung sir de proteste care au culminat cu o manifestare stradala, indreptate impotriva primarului Ioan Codau, satenii din Osorhei si satele apartinatoare comunei sunt foarte aproape de a-si vedea visul cu ochii. Sunt la un pas sa-i faca vant primarului care, zic ei, le-au facut zile negre de mult timp.

Mai bine spus, de vreo zece ani, pentru ca Ioan Codau este la al treilea mandat de primar.

Vine referendumu’

GAZETA anticipa intr-un numar anterior deznodamantul sumbru care il asteapta pe Codau.

Analizand la rece situatia, orice observator, chiar si neavizat, ar fi putut intui ca situatia tensionata din sanul comunitatii rurale a comunei Osorhei mai are un pic pana sa expande intr-un conflict deschis dintre oameni si primar.

Conflictele care au macinat ani de-a randul relatiile dintre primul edil si consilierii locali, pe de-o parte, si grupurile de sateni nemultumiti, de cealalta parte, au degenerat in urma cu doua saptamani intr-o semi-revolta a satenilor din Fughiu, sat in care traficul greu al basculantelor de mare tonaj a distrus structura de rezistenta a zeci de case.

Oamenii au iesit in strada, cu mic cu mare, si, inarmati cu pancarte, au cerut demiterea „primarului mafiot”. In acest context, viitorul lui Codau in fruntea Primariei din Osorhei parea cel putin incert.

A fost prima oara cand oamenii au declarat sus si tare, chiar in fata reprezentantilor mass-media si ai Politiei: „Il vom da jos”. De atunci, lucrurile par sa fi evoluat, iar conflictul a capatat alte conotatii, pentru ca de la promisiune la fapta a fost cale scurta.

„Avem de partea noastra articolul 73 in baza legii 215/2001 publicata in Monitorul Oficial, potrivit caruia daca reusim sa strangem un numar de 25 % de semnaturi din populatia cu drept de vot din fiecare localitate putem face referendum”, spunea atunci Dumitru Biris, „port-drapelul” razvratitilor din teritoriu.

Ceea ce parea o utopie a devenit aproape o realitate. Locuitorii comunei au reusit sa stranga un numar de peste 1.200 de semnaturi anti-Codau. Suficiente, conform legii, pentru a-l debarca pe primarul nedorit.

Motivele invocate si inserate in tabelele localnicilor sunt: „abuz in serviciu contra intereselor cetatenilor, lipsa de implicare in solutionarea problemelor cu care se confrunta cetatenii comunei, fals in inscrisuri, uz de fals si neexercitarea atributiilor care ii revin”.

Populatia cu drept de vot din comuna limitrofa Oradiei este formata dintr-un numar de aproximativ 4.000 de oameni. „M-am informat si am aflat ca pentru a-l da jos pe primar este nevoie de 1.060 de semnaturi din partea persoanelor cu drept de vot”, spune Biris. „Noi am reusit mai mult decat atat si am strans peste 1200”.

„Nu vor putea ei sa ma dea jos asa usor”, crede Ioan Codau. „Legea spune clar ca ei trebuie sa aiba niste motive intemeiate. Am mai spus-o si o repet. Este un grup de cateva familii care are ceva cu mine.

Daca ei vor reusi sa demonstreze ca eu sunt vinovat si ca am prejudiciat intr-un fel sau altul bugetul local, sunt de acord sa plec fara nici o retinere. Nu va fi nevoie de niciun referendum”, spune Codau, vrand sa dea impresia ca nu tine cu dintii de scaun.

Batut de Politie

Ca izbanda cere sacrificii o dovedeste patania familiei Biris. Dupa ce a initiat protestul stradal din 26 aprilie cand, impreuna cu o parte dintre taranii din Fughiu, a blocat circulatia in sat, Dumitru Biris, fost consilier al primariei Osorhei, a platit pretul lui Codau mai spre seara.

Si nu singur, ci impreuna cu fiica sa. „Ne-au batut”, spune Biris. „Circulam regulamentar cu masina personala pe drumul principal impreuna cu fiica mea. Din nefericire, am avut ghinionul sa il intalnim la intersectie pe agentul din sat, Traian Negrea. Acesta ne-a oprit si a vrut sa ma ia la bataie.

Incidentul a avut loc in fata primariei. Agentul m-a lovit cu putere atat in zona gatului, cat si in zona bratului stang. A vrut sa ma bage in post cu forta. Am avut insa noroc cu fata, care m-a tras din mainile politistului”, acuza victima. Grija tatalui i-a fost insa aproape fatala fetei. „A lovit-o si pe ea.

Acest fapt este incalificabil. Numai o bruta poate sa dea intr-o femeie. Care, pe deasupra, mai este si nevinovata. Aceasta nesabuinta din partea agentului il va costa libertatea”, acuza Biris.

Decis sa il dea in judecata, vehementul contestatar se bazeaza pe certificatele medico-legale eliberate de Gabriel Mihalache, medic primar legist, sef al Serviciului Judetean de Medicina Legala din cadrul Directiei de Sanatate Publica Bihor.

„Numita Biris Ioana prezinta leziuni post traumatice ce dateaza din 26 aprilie 2006, produse prin loviri cu corp dur si necesita doua trei zile de ingrijiri medicale.

Examinata medico-legal se constata: pleoapa superioara tumefiata, rosie violacee cu fanta palpebrala ingustata – piramida nazala tumefiata, rosie vinetie; pe spate mai multe placarde excoriate de forma alungita pe fond discret echimotic” sunt concluziile medicului legist in cazul fetei.

„Numitul Dumitru Biris prezinta leziuni post, traumatice, ce dateaza din 26 aprilie 2006 produse prin loviri cu corp dur si comprimare cu degetele si necesita 4-5 zile de ingrijiri medicale.

Examinat medico-legal se constata: buza inferioara tumefiata in partea dreapta cu plagi mucoase fine; la bratul stang pe fata antero-interna larga zona echimotica rosie violacee; acuza dureri la unghiul mandibulei in stanga”, sunt rezultatele Serviciului de Medicina Legala in cazul lui Biris senior.

Zile numarate

„Inarmat” cu cele doua certificate medico-legale in mana si cu „cearsaful” cu peste 1200 de semnaturi, dusmanul de moarte al primarului din Osorhei este convins ca zilele lui Codau sunt numarate. „De aceasta data, nu mai are cum sa ne scape. Sunt convins ca vom reusi sa scapam de el.

O data si pentru totdeauna”, sustine convins cel mai aprig contestatar al regimului instaurat de Codau la Primaria Osorhei.

Autoritatile judetului ii dau dreptate lui Biris. „Deocamdata, la Prefectura nu am primit nicio lista”, spunea joia trecuta Ilie Bolojan, prefectul de Bihor. Reprezentantul Guvernului in teritoriu recunoaste insa ca legea le da o sansa protestatarilor.

„Potrivit articolului 73 din legea 215, daca cetatenii unei comune cu drept de vot semneaza pentru referendum, iar numarul acestora depaseste 25% din numarul celor cu drept de vot din fiecare localitate, atunci aceasta cerere se inmaneaza prefectului si se face referendum, iar primarul este schimbat din functie”, spune Bolojan.

Cum lista cu cele peste 1200 de semnaturi a ajuns la redactia GAZETEI, drumul spre Prefectura fiind unul scurt, este de asteptat ca Ioan Codau sa-si incheie munca in fruntea Primariei Osorhei! Dupa aproape trei mandate, pentru primar ar fi o „vacanta” binemeritata, iar pentru localnici ar fi un adevarat balon de oxigen.

Ce spune legea 215?

1) Mandatul primarului inceteaza inainte de termen ca urmare a rezultatului unui referendum local organizat in conditiile legii

2) Referendumul pentru incetarea mandatului primarului se organizeaza ca urmare a cererii adresate in acest sens prefectului de catre locuitorii comunei, ca urmare a nesocotirii de catre acesta a intereselor generale ale colectivitatii locale sau neexercitarii atributiilor ce ii revin potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercita ca reprezentat al statului

3) Organizarea referendumului trebuie solicitata, in scris, de cel putin 25 % dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie sa fie realizat in fiecare dintre localitatile componente ale comunei sau orasului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro