Sari direct la conținut

Colaborare negata public, dar sudata de interese, in Alianta „D.A.” Alba

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Relatiile din cadrul Aliantei „D.A.” Alba au ajuns intr-un stadiu cu accente comice. Pe de o parte, unii dintre liderii PNL, in frunte cu ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, anunta in gura mare ruperea definitiva a protocolului, iar pe de alta parte, democratii resping declaratiile acestuia si trag cu dintii de ideea continuarii unei colaborari.

O colaborare care functioneaza oricum doar acolo unde cele doua partide au interese comune, si nu a functionat niciodata acolo unde trebuia doar din ratiuni „de Alianta”.

Alianta merge mai departe

Alianta „D.A.” Alba functioneaza in continuare acolo unde cele doua partide au interese comune, in ciuda declaratiilor facute de presedintele filialei PNL, ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu. El a afirmat ca liberalii au decis ruperea protocolului cu colegii de la PD.

Liberalii nici nu au o alta solutie decat sa colaboreze cu democratii in consiliile locale si in cel Judetean, in alte conditii riscand sa-si afecteze iremediabil sperantele electorale viitoare.

In afara de declaratiile dure ale lui Atanasiu, in Alba nu au existat, recent, neintelegeri intre cele doua tabere. Mai mult, la nivelul Consiliului Judetean cei doi vicepresedinti liberali ai institutiei, Florin Marginean si Dan Simedru, au colaborat si colaboreaza bine cu presedintele PD, Ion Dumitrel.

Este greu de crezut acum ca Marginean si Simedru il vor asculta pe Atanasiu si vor rupe orice relatie cu seful lor direct. Nu pot si nu au cum sa o faca din foarte multe motive.

Prin urmare, iesirea ministrului Apararii de la sfarsitul saptamanii trecute are o alta cauza si o alta destinatie.

Incalcarea protocolului PD Alba prin primirea in partid a primarului orasului Zlatna, Silviu Ponoran (exclus din PNL dupa un conflict cu ministrul), i-a oferit liderului liberal de la nivel judetean ocazia perfecta pentru a-l sustine pe seful sau pe linie de partid, premierul Calin Popescu-Tariceanu, in disputa acestuia cu presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Ar putea fi vorba chiar de o strategie pusa la cale la nivelul conducerii centrale a PNL, prin care in judetele in care PD a incalcat protocolul, liberalii sa dezavueze public intelegerea cu colegii din Alianta.

Pentru Atanasiu, disputa personala cu liderii democratilor din Alba, la care s-a aliat pana acum doar deputatul Tiberiu Barbuletiu, a insemnat si o ocazie nesperata de a iesi din anonimat, mai ales pe un subiect pe care avea dreptate.

Ministrul Apararii „s-a prins” ca neintelegerile din Alianta sunt foarte „gustate” de mass-media si a exploatat la maxim scandalul declansat de primirea in PD a primarului Silviu Ponoran. Dar pana la ruperea concreta a relatiilor dintre liberali si democrati mai este cale lunga.

PD domina la nivel judetean

In Consiliul Judetean Alba domina democratii. Presedintele institutiei, Ion Dumitrel, cre este, totodata, presedinte executiv al filialei PD, a intuit inca din momentele dulci ale mariajului cu liberalii evolutia relatiilor dintre cele doua formatiuni.

Astfel, acesta a incercat si a reusit in buna masura sa isi atraga de partea sa un numar cat mai mare de consilieri din alte partide, pentru a-si asigura majoritatea simpla pentru trecerea unor proiecte, chiar si fara voturile liberalilor.

Astfel, primul consilier care a plecat de la PRM, Traian Ursales, a fost imediat primit la PD. A urmat apoi Daniela Toma, aleasa pe listele PSD. Tot din fostul partid de guvernamant au mai demisionat alti trei consilieri. Unul a plecat la PC, iar alti doi au ramas oficial independenti, dar neoficial la PD.

De asemenea, politica de aliante a lui Dumitrel ii mai include pe cei patru alesi ai PC, dar si pe cei doi ai PRM. In aceste conditii, o eventuala opozitie a liberalilor la unele proiecte nu ar schimba prea multe.

In plus, cei doi vicepresedinti ai CJ, Dan Simedru si Florin Marginean, sunt membri ai PNL si au si ei nevoie de sustinere pe anumite proiecte. Din acest motiv, ruperea colaborarii dintre ei si Ion Dumitrel pare destul de putin verosimila.

Totodata, PD domina si cel mai important oras din judet, Alba Iulia, unde detine singur majoritatea in CL, dar si posturile de primar al municipiului, prin Mircea Hava, (presedintele filialei democratilor Ð n. r.) si cele de viceprimar. Nici aici liberalii nu prea au cum rupe protocolul, pentru ca nu sunt si nu au fost niciodata parteneri la administrarea „cascavalului” local.

La nivelul judetului exista si alte domenii in care ruperea relatiilor dintre cele doua parti nu ar folosi nici uneia.

Practic, in ciuda declaratiilor de razboi ale ministrului Apararii, dar si ale democratilor, liderii evita sa se atace decisiv, in punctele „nevralgice” ale fiecarei formatiuni politice, adica la nivelul oamenilor (unii dintre ei nu tocmai imaculati) care au fost instalati in posturi-cheie, aducatoare de beneficii directe sau indirecte.

Din acest motiv, declaratiile lui Atanasiu nu schimba mare lucru la nivel judetean. Liberalii vor mima supararea pe democrati, dar vor continua sa colaboreze acolo unde interesele celor doua partide nu intra in conflict. Nu se vor intelege, insa, niciodata acolo unde trebuie sa o faca doar din ratiuni „de imagine”, dar nu au nimic de castigat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro