Sari direct la conținut

Cetatea Sighisoarei o ia la vale!

Zi de Zi

Ieri noapte in jurul orei 3 locuitorii de sub zidul Cetatii au fost treziti de un zgomot puternic, dupa care s-au pomenit cu pietre si caramizi prin curti si prin dependinte.

Zidul Cetatii de sub cladirea Primariei a cedat sub presiunea pamantului suprasaturat de apa si s-a naruit pe o lungime de aproximativ 30 de metri, producand o alunecare de teren care a antrenat in cadere gardul viu si copacii din fata cladirii Primariei.

Alunecarea s-a produs exact in locul in care in urma cu o luna s-a prabusit o bucata de zid, fapt semnalat in acel moment si de cotidianul Zi de zi.

Desi la acea data autoritatile locale au facut apel la multitudinea de institutii abilitate sa ia masuri pentru o interventie de urgenta, abia pe la mijlocul lunii Comisia Zonala pentru Monumente Istorice a dat un aviz provizoriu pentru inceperea lucrarilor de reparatii, urmand ca Primaria sa gaseasca o sursa de finantare.

Care n-a fost gasita. Iar timpul n-a mai avut rabdare… Zidul s-a prabusit pe o portiune imensa iar lucrarile de stabilizare a terenului si de reparatie a zidului vor fi cu mult mai costisitoare.

Masuri intarziate

De la prima ora a diminetii primarul municipiului, Dorin Danesan a luat legatura cu presedinta Consiliului Judetean Mures, Lokodi Editha, cu prefectul Ciprian Dobre, cu ministrul Lucrarilor Publice, Borbely Laszlo si Institutul National al Monumentelor Istorice.

Ministrul Borbely asteapta un raport de urgenta intocmit de specialisti astfel incat in cel mai scurt timp sa se deblocheze o suma de bani pentru o interventie imediata. Prefectul Ciprian Dobre se afla la Bucuresti, dar a promis ca la intoarcere se va opri la Sighisoara pentru a constata pagubele la fata locului.

De asemenea, primarul a avut o intalnire cu sefii de servicii din Primarie si cu reprezentanti ai firmei Consig pentru a se discuta un plan de masuri imediate.

Cauze

Primarul a declarat ca „prabusirea se datoreaza acumularii de umiditate din sol si lipsei drenajelor din zidul de sprijin. Datorita cantitatilor mari de precipitatii inregistrate anul trecut si a capacitatii reduse de absorbtie a solului, zidul de aparare a cedat.

E nevoie de un proiect bine pus la punct pentru a repara zidul. In acest moment nu se poate face o estimare exacta a costului lucrarilor, dar probabil ca vom avea nevoie de cel putin un milion de euro numai pentru aceasta portiune.”

La randul sau Florin Pipas, managerul Consig SA a spus ca „acum se asteapta rapoartele care vor fi intocmite de un specialist de la Bucuresti astfel incat sa putem lua primele masuri. Pentru inceput se va face o consolidare provizorie a zidurilor ramase in picioare pe o zona de 15-20 de metri.

Desi alunecarea s-a apropiat destul de mult de cladirea Primariei si de statuia lui Petofi Sandor, acestea nu sunt in pericol imediat, dar daca nu se iau masuri de urgenta in viitorul apropiat si daca luna aprilie va fi foarte ploioasa, asa cum se anunta, atunci nu stim la ce ne putem astepta.”

Fiind vorba de o interventie de urgenta Primaria poate da lucrarea prin incredintare directa unei firme, nemaifiind timp pentru licitatii.

Florian Pipas nu stie in acest moment daca firma pe care o conduce va efectua lucrarile, desi Consig are experienta in acest sens pentru ca a restaurat si consolidat Turnul Fierarilor aflat in imediata vecinatate a portiunii de zid care s-a prabusit.

Era de asteptat

La inceputul lunii martie cotidianul Zi de zi a tras un semnal de alarma cu privire la situatia Cetatii Sighisoara si in special referitor la prabusirea zidului de sub cladirea Primariei. Desi titlul ales atunci „Piatra cu piatra Cetatea se naruie” parea exagerat, din pacate timpul a demonstrat contrariul.

Cetatea chiar se prabuseste! De aceea, macar in ceasul al treisprezecelea, acest semnal de alarma trebuie luat in serios pentru salvarea unui intreg sit istoric de o valoare inestimabila aflat in patrimoniul UNESCO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro