Sari direct la conținut

Jipa a tras un tun de 42 miliarde de lei Firmele-fantoma jongleaza cu sume care depasesc bugetul judetului

Replica de Constanta

Fenomenul evaziunii fiscale a scapat practic de sub controlul autoritatilor. Nu este zi in care comisarii Garzii Financiare sa nu descopere cateva firme-fantoma, care lasa in urma lor prejudicii de zeci de miliarde de lei.

Potrivit comisarului sef Cristian Radu, seful Garzii Financiare Constanta, deficientele legislative permit unui numar relativ limitat de persoane sa deruleze afaceri necurate prin intermediul a zeci de firme-fantoma. Astazi nu exista nici un fel de opreliste legala pentru cei care vor sa vanda o firma sau sa-i schimbe actionariatul pentru stergerea urmelor.

Nimeni nu este obligat sa raporteze autoritatilor eventualele probleme cu care s-a confruntat firma pe care a vandut-o sau pe care a cumparat-o, astfel incat nu exista nici un control asupra activitatii acestora.

In momentul in care organele de ancheta fiscala dau de urma unor infractiuni economice, firma in cauza este de mult instrainata sau, pur si simplu, dispare a doua zi dupa ce comisarii Garzii i-au calcat pragul.

Asta ca sa nu mai vorbim despre celebrele cazuri, prezentate pe larg si de „Replica”, in care asociatii unici sau administratorii unor societati comerciale implicate in evaziune fiscala sunt persoane nevinovate, care efectiv nu stiu pentru ce au semnat.

Tot ce stiu acesti oameni, de regula foarte saraci, este faptul ca un necunoscut le-a oferit cateva milioane de lei doar pentru a se folosi de numele lor si datele de identificare in derularea unor afaceri. Afacerile au insemnat prejudicii enorme pentru stat, prin neplata impozitelor si a TVA-ului, dar adevaratii vinovati nu au putut fi niciodata prinsi.

Comisarul sef Cristian Radu este convins de faptul ca in Constanta, indivizii care jefuiesc statul prin afaceri ilegale cu produse petroliere si cereale (cele mai des intalnite pentru ca sunt cele mai sigure si profitabile) sunt cam aceiasi, chiar daca de fiecare data este vorba de o firma diferita.

Metodele folosite sunt trase la indigou, iar carentele legislative permit multi-miliardarilor penali ai Constantei sa ramana anonimi. Garda Financiara ajunge aproape intotdeauna prea tarziu si nu poate face decat sa constate evaziunea fiscala, fara a putea recupera vreun ban.

Singurele dati in care mai este posibila recuperarea sunt atunci in care se confisca marfurile rulate, dar de obicei, acestea sunt exportate sau comercializate foarte rapid, la firme serioase, iar societatile care le-au vandut incaseaza banii, dupa care dispar, fara a plati nici un impozit statutului, de unde si apelativul de firma-fantoma.

O astfel de societate functioneaza zile, luni sau chiar ani, pana cand Garda Financiara le prinde urma, pornind de la registrele societatilor comerciale serioase.

Un off-shore cipriot controlat de constanteni a spalat 10 milioane de euro

Este si cazul SC Oil Provest SRL Constanta, o firma-fantoma care a reusit sa deruleze in scurtul timp trecut de la infiintarea sa, in decembrie 2004, pana in august 2005, afaceri de cateva sute de miliarde de lei, cu produse petroliere si cereale. Prin neplata catre stat a TVA-ului si a impozitului pe profit, Oil Provest a produs pagube de peste 42 de miliarde de lei, in doar cateva luni.

Exemplul oferit de aceasta firma este, am putea spune, unul de manual. A doua zi dupa controlul Garzii Financiare, societatea a fost vanduta, iar persoanele implicate in jaf au disparut. Din fericire, comisarii au apucat sa obtina datele de identificare a administratorei si asociatei unice a SC Oil Provest SRL chiar in momentul descinderii.

Este unul dintre putinele cazuri in care talharii nu s-au miscat suficient de repede si au fost identificati, desi ulterior si acestia dispar. In cazul Oil Provest este vorba despre Aida Jipa, al carui nume a mai fost implicat, acum trei ani, intr-un caz identic, desfasurat insa in judetul Prahova.

O alta firma-fantoma demascata de Garda Financiara este SC Intermed Activ SRL Medgidia, care in perioada septembrie-noiembrie 2005, din vanzarea de cereale si prestari servicii, a tras un tun de peste 2,5 miliarde lei, prin neplata taxelor si impozitelor aferente. Cea mai spectaculoasa afacere ilegala din ultimii ani s-a petrecut insa in domeniul spalarii banilor.

Un off- shore din Cipru, Real Estate, care functiona in Constanta, a cumparat terenuri peste tot la malul marii in valoare de peste 10.000.000 euro. Cei care au spalat aceasta fabuloasa suma de bani prin intermediul unui off-shore deschis in paradisul fiscal cipriot sunt constanteni. Vom reveni cu amanunte despre acest caz incredibil in numerele viitoare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro