Sari direct la conținut

Groparul Directiei Vamilor Oradea

Gazeta de Oradea

„Singura solutie pentru a inlatura coruptia in vami este desfiintarea lor” este verdictul dat de unul dintre cei mai vechi lucratori vamali din Bors.

Personajul care doreste sa ramana sub protectia anonimatului povesteste cu lux de amanunte felul cum „prada” grasa este impartita mai mult sau mai putin egal intre slujbasii cu state vechi in structura. In timp ce „firimiturile”, dealtfel deloc de neglijat pentru un om de rand, ajung la inca neinstruitii „pifani”.

Indiferent de nume sau de pozitie sociala, cel care tranziteaza sau care are de a face cu vama trebuie sa ii fie „recunoscator” functionarului vamal. Respectul la granita se traduce prin obisnuita spaga. Tariful este fix, nefiind loc de „tiganeala”. Vama nu e piata.

Datorii de 650 miliarde

Multa lume se intreaba ai cui sunt banii din care vamuitorii granitelor noastre isi ridica vila dupa vila sau isi schimba masinile precum altii ciorapii. Gaura adusa la bugetul de stat si provenita din dezmatul lor o simt cel mai bine oamenii de rand.

Care pentru o datorie cat de mica sunt deseori evacuati din propriile locuinte. Ceea ce nu se intampla cu conducerea Directiei Regionale Vamale Oradea (DRVO), responsabila pentru o un prejudiciu la bugetul de stat de 650 de miliarde de lei, constand in datorii vamale neincasate.

Chiar daca managementul DRVO s-a dovedit a fi mai mult decat defectuos, chiar daca guvernarea s-a schimbat, chiar daca presedintele tarii a cerut scoaterea posturilor de sefi de vami la concurs, Calin Vesa – seful DRVO si adjunctul sau Stefan Caba isi vad in continuare de treaba.

Potrivit actelor emise de Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), DRVO este cea mai neperformanta directie interjudeteana din cele zece existente. ANV a intocmit doua rapoarte cu privire la activitatea Directiilor Regionale Vamale Interjudetene. Unul cuprinde perioada 1997-2001, iar celalalt perioada 2001-2004.

In primul caz, Oradea ocupa locul I in topul celei mai proaste gestiuni. Mai precis, lista cu situatia tranzitelor emise in anul 1997 si neincheiate cuprinde 1.970 de operatiuni. In carca DRVO sunt puse 1.414 de astfel de tranzite, ceea ce dovedeste ca trei sferturi din puterea mafiei vamale este la Oradea.

„Existenta unui numar mare de tranzite neincheiate se explica prin lipsa de preocupare la nivelul birourilor vamale pentru clarificarea acestora precum si lipsa controlului pe aceasta linie la nivelul directiei regionale”, spunea Ion Stoica, director general adjunct al ANV intr-un comunicat trimis DRVO in 2001.

Chiar daca situatia era dezastruoasa, cei de la ANV au dovedit o de neinteles toleranta, atat fata de Vesa, cat si fata Caba.

„Propunem atentionarea conducerii Directiei Regionale Vamale Oradea asupra necesitatii implicarii compartimentelor cu atributii de control in activitatea de verificare a modului de indeplinire a atributiilor de serviciu de catre personalul desemnat la nivelul birourilor vamale”, suna pedeapsa mai mult decat parinteasca aplicata de Ion Stoica celor doi.

Care, apasand pe anumite parghii si ungand bine cu valuta rotitele sistemului, au ramas in aceleasi posturi caldute.

Un alt adevar, relevat de actele organismelor de control, este acela ca primul „gropar” al Directiei ramane Dorel Drachici, ex-directorul DRVO in perioada post 2001. Si care este primul responsabil pentru situatia dezastruoasa a Directiei.

Situatia nu s-a schimbat nici dupa 2001. Dintre birourile vamale aflate in subordinea DRVO, Borsul a fost „vioara intai” cu aproape 300 de operatiuni neefectuate. Toate sub ochii ingaduitori ai cuplului Vesa-Caba. Care pana acum a fost indestructibil.

Bolojan asteapta momentul…

Desi pana acum a adoptat o pozitie deosebit de dura fata de vamesi, prefectul de Bihor a devenit mult mai diplomat. Nu-i iubeste, dar acum este mult mai atent in declaratiile privind problemele de la granita.

Desi recunoaste ca functionarii vamali nu l-au ascultat decat in ceea ce priveste ridicarea jaluzelelor de la ghisee, primul om al judetului asteapta momentul prielnic pentru a face curatenie. Ilie bolojan e ca un om care simte ca trebuie sa-i vina si lui randul, odata si-odata.

Si care este convins ca ii va veni. „Inca nu am primit de la Bucuresti lista cu serviciile deconcentrate. Intr-o luna, maxim doua asteptam sa o primim”, spune Bolojan. Ceea ce va urma pentru viitorul conducerii DRVO in cazul in care institutia va fi pe lista, este lesne de inteles.

„Am primit semnale de la cetateni ca lucrurile in vama nu s-au schimbat. In plus, prin noua lege ministrul poate sa delege pe prefect sa aleaga directorul serviciului deconcentrat”, mai spune prefectul. Totusi, alesdeanul crede ca schimbarea directorului nu va fi suficienta pentru a inlatura coruptia in vama.

„Schimbarea conducerii nu inseamna totul. Este nevoie de schimbarea intregului sistem. Pentru asta este nevoie de un om din exterior, care sa fie bine intentionat si care sa fie complet rupt de practicile de acolo”, concluzioneaza cel mai „transparent” prefect pe care l-a avut Bihorul.

Vesa se simte haituit

Calin Vesa, directorul executiv al DRVO, venit in 2001 la sefia institutiei, considera controalele de la centru niste incercari de destabilizare a imaginii sale. „Controlul din 2004 a venit in urma unor sesizari anonime. Exista diverse persoane interesate de ocuparea acestei functii.

Sunt persoane lezate de unele masuri legale luate in cadrul DRVO de catre Autoritatea Nationala a Vamilor. Unii le considera masuri personale indreptate impotriva lor”, afirma Vesa.

Incadrat in 1990 in Vama Bors ca simplu lucrator vamal, Vesa a avut o evolutie spectaculoasa, la trei ani de la aceasta fiind numit sef peste Brigada de Supraveghere si Control Vamal. Titulatura de director executiv al Directiei Regionale a Vamilor Oradea o are din 2001.

„Majoritatea datoriilor vamale s-au acumulat pana in 2001, cand tranzitul se facea fara garantarea datoriilor vamale”, se scoate Vesa. „Se incheia o declaratie vamala de calatorie, urmand apoi ca persoanele respective sa se prezinte la vamile de interior pentru achitarea datoriei vamale.

„Cand am luat eu directoratul DRVO, vamile de frontiera Petea si Bors aveau un numar foarte mare de declaratii vamale neconfirmate. Am facut adrese catre cei care figurau cu datorii vamale prin care se cerea achitarea acestora.

O data cu neprimirea unui raspuns, s-a trecut la intocmirea actelor constatatoare care au dus la incheierea proceselor verbale de contraventie. Aceste procese verbale s-au comunica datornicului, iar in cazul in care acesta nu s-a conformat, dosarul a ajuns la Serviciul Executari Silite” , afirma directorul.

Unul dintre motivele invocate de Vesa, pentru a explica existenta datoriilor vamale, este insasi desisul judiciar al procedurii de executare.”Procedeul de executare silita este unul anevoios”, este de parere directorul.

„Intai, se ia legatura cu Serviciul pentru Evidenta Informatizata a Populatiei din localitatea unde datornicul a avut ultimul domiciliu, pentru a stabili toate datele de identificare a acestuia. Fiind un numar foarte mare de dosare, procedura de recuperare este una anevoioasa.

Pentru intarzierea acestor proceduri se fac vinovati, in primul rand sefii de vami. Daca acestia luau masuri la un an dupa constatarea datoriei vamale, nu mai eram eu pus in situatia sa intocmesc, in 2001 cand am intrat in functie, actele constatatoare a datoriei vamale incepand cu 1997″, explica Vesa.

Acesta considera ca Regionala Oradea este pe drumul cel bun. „In 2005, prin activitati de executari silite, DRVO a recuperat peste 15 miliarde de lei, in 2004 recuperandu-se 13 miliarde. DRVO a cotizat la bugetul de stat, in 2005, cu 20% mai mult ca in 2004, iar in 2004, mai mult cu 30% decat in 2003.

Statistic, suntem pe locul trei dupa Bucuresti si Constanta”, a mai declarat Vesa, incercand sa arunce intr-o lumina pozitiva deficientele de necontestat ale institutiei pe care o pastoreste.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro