Sari direct la conținut

Chitante sanatoase

Zi de Zi

Una dintre noutatile din domeniul sanitar din 2006 sunt chitantele de decont, eliberate fiecarui pacient care apeleaza la serviciile sanitare de stat. Masura, care a intrat in vigoare pe 1 ianuarie, da dureri de cap conducerii institutiilor sanitare muresene, situatia fiind asemanatoare in intreaga tara.

Sistemul de decont a fost introdus cu scopul precis ca fiecare interventie medicala sa fie calculata pana la ultimul leu, iar pacientul sa fie constient de cat au costat serviciile medicale de care a beneficiat. Sistemul informatic si lipsa de personal au impiedicat insa eliberarea vreunui decont de cheltuieli in judet.

Conform directorului DSP Mures, Silviu Morariu, in cursul zilei de astazi va fi pus la punct un sistem comun, atat pentru unitatile sanitare, cat si pentru medicii de familie, care ar urma sa fie functional chiar de saptamana viitoare.

Tot DSP Mures ar trebui sa controleze si unitatile spitalicesti, pentru a constata daca aceasta prevedere este respectata. „Momentan, prioritatea este de a stabili o regula la unitatile sanitare, care sunt mai mari. De aceea astept niste propuneri in cursul zilei de azi (n.r. ieri)”, a declarat Morariu.

Decont pe clinici

Momentan, fiecare unitate spera ca numarul externarilor sa fie cat mai mic pana ce prevederea legala poate deveni functionala. Oricum, DSP nu realizeaza inca vreun control, din moment ce nu a stabilit inca regulile de decont.

La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, directorul administrativ, Marius Dohon, a declarat ca deconturile vor fi eliberate de fiecare clinica in parte. „Partea buna este ca nu avem inca un val de externari.

Problema deconturilor este una nationala, lipsa de personal si problemele informatice fiind una dintre cauze”, ne-a declarat Dohon.

Preturi diferite

Daca in ambulatoriu pretul unei consultatii sau al unui tratament se calculeaza la nivel national, in cazul decontului la unitatile spitalicesti se va calcula separat, deoarece si tariful pe caz este diferit, de la un spital la altul. In plus, fiecare medic de familie va trebuie sa elibereze cate o chitanta fiecarui pacient.

Aceasta masura vine dupa ce medicii de familie au contestat in dese randuri ineficacitatea noilor retete medicale, care necesita un timp dublu de completare.

Foaia cu decontul va ramane la pacient, fara ca acesta sa fie obligat sa o predea Casei de Sanatate.

Noutate in sanatate

Din acest an vor contribui la fondul de asigurari de sanatate si romanii care lucreaza in strainatate. Romanii care au inca domiciliul in tara, dar muncesc in strainatate trebuie sa achite 6,5% din salariu minim brut pe tara.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a acuzat in dese randuri faptul ca romanii care lucreaza in strainatate vin in tara pentru a se trata de diverse afectiuni, fara sa achite insa o contributie la CNAS.

Sorin Oprescu a contestat in instanta decizia ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, de a-l demite de la conducerea Spitalului Universitar Bucuresti, iar Curtea de Apel i-a dat dreptate. Ministerul Sanatatii are drept sa conteste decizia Curtii in termen de 5 zile. Oprescu poate reveni in postul de director la Spitalul Universitar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro