Sari direct la conținut

Finantele Dej, SPP-ul Trafer

Buna ziua, Ardeal

SC Trafer SRL a beneficiat in perioada guvernarii PSD de numeroase contracte cu CFR. Firma dejeana patronata de Florentina Barbur si administrata de Dumitru Irimus a efectuat ani la rand cele mai importante lucrari de intretinere a bazei logistice a CFR in Ardeal si Moldova.

Succesul Trafer a fost alimentat pe rand de directorii de regionale CFR – Viorel Simut si Mihai Necolaiciuc, ajunsi la fraiele institutiei la Bucuresti. Trafer SRL este o firma care a avut parte nu numai de protectionismul CFR. Atat BCR Dej, cat si Administratia Finantelor din aceeasi localitate au dat dovada de clementa in cazul Trafer.

Desi conducta banilor publici a fost taiata pentru societatea dejeana o data cu plecarea lui Necolaiciuc de la conducerea SNCFR, jocurile Trafer sunt facute cu sprijinul BCR si AFP Dej. Accesarea unui credit de 33 de miliarde de lei gajat cu cladiri supraevaluate la BCR Dej a iesit la iveala cand Trafer a intrat in incapacitate de plata.

Cu toate ca AFP Dej a pus sechestru asigurator pe trei imobile ale societatii pentru recuperarea datoriilor de 7,6 miliarde de lei la bugetul de stat, printr-o manevra judecatoreasca Trafer a scapat ca prin urechile acului.

Un rol important l-a avut conducerea AFP Dej care nu a delegat nici un reprezentat la procesul desfasurat la Judecatoria Dej prin care Trafer a solicitat ridicarea sechestrului de pe cladirea din Bucuresti, soseaua Chitilei nr. 37.

Seful Serviciului Colectare din cadrul AFP Dej, Marin Tecuta s-a ales cu o retrogradare si cu diminuarea salariului pe o perioada de noua luni pentru ca a indraznit sa ia atitudine fata de manevrele directorului interimar al institutiei, Lidia Giurgiu.

Desi sanctiunea a fost aplicata sub motivul absentelor nemotivate la serviciu, pentru care functionarul a prezentat de altfel certificate medicale, tensiunile dintre directorul AFP Dej si Tecuta sunt legate de mai multe neregului constatate de cel din urma.

Functionarul, responsabil de dosarele de executare silita intocmite de AFP Dej a atentionat conducerea cu privire la ridicarea sechestrului de pe una din cladirile Trafer, insa nu a provocat nici o reactie pozitiva din partea institutiei.

Mai mult, Lidia Giurgiu a ridicat dosarele societatii din biroul condus de Tecuta fara a da vreo explicatie, desi acestea sunt documente cu regim special.

Cotidianul Buna ziua, Ardeal a dezvaluit intr-o editie recenta manevrele prin care SC Trafer SRL incearca sa scape de plata unor datorii la bugetul de stat acumulate in mare parte din neplata impozitului pe profit si din TVA.

La data de 8 februarie 2005, Trafer SRL datora peste 13 miliarde de lei la bugetul de stat, prin urmare Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Cluj- Administratia Finantelor Publice (AFP) a municipiului Dej a pus sechestru asigurator pe mai multe cladiri din patrimoniul societatii.

Astfel, pe langa imobilul de birouri situat vis-à-vis de OMV Dej a fost s”chestrat si „cuibusorul de nebunii” al protectorilor firmei dejene, localul Perla, precum si un imobil, cu destinatie de hotel conform surselor noastre, din Bucuresti, soseaua Chitilei nr. 37.

Potrivit documentelor oficiale in mai 2005 Trafer mai avea o restanta de 7,6 miliarde de lei la bugetul de stat. In urma unui proces sumar desfasurat la Judecatoria Dej, in luna mai a acestui an, consumat la un singur termen, tot AFP Dej a scos de sub sechestru imobilul din Bucuresti.

Demn de remarcat este faptul ca AFP Dej nu a delegat nici un reprezentat al institutiei la procesul pe care Trafer i l-a intentat. In schimb, la aptlul nominal se prezinta juristul Trafer, Laurentiu Munteanu ca reprezentatnt al debitoarei.

Inainte de-a ajunge jurist la Trafer, Munteanu a fost loctiitor al sefului SRI Dej si a raspuns de Depoul Dej, unde lucra Irimus, precum si de Salina Ocna Dej. Sotia acestuia, medic, a activat la cabinetul medical al Depoului Dej. Munteanu a fost pensionat in 1997, dupa o detasare post revolutionara la Bihor, unde a fost adjunctul sefului SRI Oradea.

Metoda de lucru in cazul procesului AFP Dej-Trafer este deja binecunoscuta si garanteaza castigul partii care se prezinta la termenul de judecata. In urma hotararii judecatoresti pronuntate la 23 mai 2005 in dosarul 1078/2005, AFP nu a facut recurs.

Motivul invocat de Trafer SRL in proces pentru ridicarea sechestrului de pe imobilul din Bucuresti a fost ca valoarea cladirilor ipotecate din Dej este suficienta pentru a plati datoriile restante de 7,6 miliarde de lei. Documentele oficiale arata ca in realitate lucrurile nu stau deloc asa, iar miscarea Trafer-AFP Dej este menita sa pagubeasca statul roman.

In urma ridicarii sechestrului de pe cladirea din Bucuresti au ramas in executare silita restaurantul Perla din localitatea Nima, evaluat la suma de 1,6 miliarde de lei si cladirea cumparata de la Grigore Savan situata vis-à-vis de OMV Dej, apreciata de evaluator la fabuloasa suma de 9,3 miliarde de lei, pe care AFP Dej nu a reusit sa o vanda nici la jumatate de pret.

Astfel, statul se afla in imposibilitatea de-a recupera datoriile Trafer. Potrivit extrasului de cont nr. 8/10 din aprilie 2005, Trafer SRL avea de incasat de la Compania Nationala CFR SA Regionala Bucuresti un numar de cinci facturi in valoare totala de 10. 763.977.096 lei reprezentand contravaloarea unor lucrari executate si neachitate.

In cazul in care AFP Dej va fi mai putin inclinat sa favorizeze Trafer, datoriile ar putea fi recuperate din cele peste 10 miliarde pe care CFR le-a servit societatii dejene.

Manevra facuta de Trafer prin intermediul AFP Dej in urma careia cladirea din Bucuresti a fost scosa de sub sechestru si vanduta ulterior de tandemul Irimus-Barbur nu a trecut neobservata.

Drept dovada, in 21 noiembrie 2005, Marin Tecuta, seful Serviciului Colectare in cadrul AFP Dej a formulat o nota de constatare in urma unei verificari efectuate la sediul Trafer, in prezenta juristului societatii, Laurentiu Munteanu.

Redam cateva fragmente din actul intocmit de functionarul AFP Dej& „obligatiile datorate la bugetul general consolidat in evidenta la 8.04.2005, suma totala de 10.257.458.849 lei au crescut la suma de 13.989.860.000 lei la data de 14.07.2005.

” Referitor la ridicarea sechestrului asigurator de pe cladirea din Bucuresti, functionarul constata urmatoarele& „Adresa de ridicare emisa de AFP Dej este inregistrata sub nr.

671/07.07.2005 – anexa, si nu este avizata de catre consilierul juridic al AFP Dej.” In plus, se constata ca sentinta data de Judecatoria Dej prin care se decide riodicarea sechestrului nu este definitiva. Insa constatarile sefului de serviciu colectare si executare silita nu au avut nici un ecou la conducerea institutiei.

Mai mult, au starnit un conflict de proportii intre Tecuta si directorul Lidia Giurgiu.

De altfel, relatiile dintre cei doi erau deja tensionate din cauza unor alte dosare de executare silita privind societatile SC Leasing Mogul SRL, SC Mog Rom SRL, SC Mogul Romania Lubrifianti SRL si dosarele de rambursare TVA la SC Hotel Mogul SRL, unde actionar este chiar sotul Lidiei Giurgiu, fost partener de afaceri cu Grigore Savan.

Revenind la conflictul aparut recent, a doua zi dupa constatarea lui Marin Tecuta privind dosarele Trafer, mai exact in 22 noiembrie a.c., Nicolae Kantor, secretarul directorului Lidia Giurgiu a ridicat dosrul de executare silita nr. 671 –debitoare Trafer SRL la solicitarea acesteia.

In momentul in care Tecuta a solicitat restituirea dosarului a primit raspunsul ca acesta se afla la „doamna directoare”. Functionarul Tecuta a comunicat acest aspect comisiei de disciplina din cadrul DGFP Cluj, cum a procedat de altfel si cand Lidia Giurgiu a intervenit in cazul dosarelor de executare ale societatilor patronate de sotul sau.

La distanta de doua zile, in 24 noiembrie, Marin Tecuta primeste decizia nr.959 emisa de DGFP Cluj prin care este sanctionat cu „trecerea intr-o functie publica inferioara, respectiv trecerea din functia publica de sef serviciu in functia de sef de birou pe o perioada de 9 luni, cu diminuarea corespunzatoare a salariului”.

Motivul invocat pentru aplicarea acestei sanctiuni este „lipsa nemotivata de la serviciu in perioada 1 septembrie –4 octombrie”. Marin Tecuta a depus la AFP Dej in 5.10.2005 doua certificate eliberate de Clinica medicala nr.III Cluj, insa Comisia de Disciplina a considerat ca acest lucru a fost facut tardiv.

Marin Tecuta a contestat decizia si a obtinut o audienta la prefectul Alin Tise.

Incercand sa obtinem un punct de vedere din partea AFP Dej, intr-un final, secretarul directorului Giurgiu Lidia ne-a instiintat ca aceasta lipseste din institutie, pe o perioada nedeterminata, motiv pentru care asteptam in continuare un raspuns.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro