Sari direct la conținut

Aranjamente pentru privatizare la SC „Drumuri si Poduri” Mures

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Angajatii SC „Drumuri si Poduri” Mures care urmeaza a fi concediati de la 1 decembrie risca sa-si piarda salariile compensatorii. Aceasta, in ciuda faptului ca proiectul de hotarare referitor la concedierea colectiva a 80 de muncitori se afla deja la Guvern.

Reprezentantii Consiliului Judetean sustin ca intreaga responsabilitate sta pe umerii liderilor sindicali ai societatii, care refuza sa isi dea acordul pentru intocmirea listei cu posturile care urmeaza a fi desfiintate.

„Am fost acuzati ca din cauza noastra, a sindicatului si a fostei conduceri, societatea a ajuns in situatia in care a ajuns si in semn de protest am parasit negocierile”, a declarat liderul sindical al firmei, Alexandru Chertes. El sustine ca proiectul de concediere colectiva aprobat de sindicate si patronat ar fi fost modificat inainte de a fi prezentat consilierilor jude-teni.

„Am cerut un program concret in ceea ce ii priveste pe cei 130 de salariati care raman dupa ce au loc concedierile colective si un grafic de lucrari, pentru ca nu am vrea sa ramanem inoperativi”, a adaugat Chertes. Potrivit acestuia, miercuri va avea loc, la Targu-Mures, un miting de protest la care vor participa sindicalistii de la „Drumuri si Poduri”.

De cealalta parte, conducerea CJ considera ca blocarea negocierilor de catre sindicate nu este de bun augur pentru angajati si ca nu este exclus ca in cele din urma administratia judeteana sa faca abstractie de existenta sindicatului si sa vorbeasca direct cu salariatii. „Sindicatul se opune unei masuri care ii avantajeaza pe oameni.

Daca va fi nevoie, s-ar putea sa promovam un dialog cu angajatii, cu sau fara liderii de sindicat, pentru a le explica ce risca”, a declarat vicepresedintele CJ, Petru Fratean.

Mai mult, indiferent de pozitia sindicalistilor, SC „Drumuri si Poduri” SA va fi reorganizata si scoasa la privatizare. „Programul se va face, societatea va fi repusa pe picioare, pentru ca avem in sfarsit un consens in CJ, unde programul a primit votul a 35 de consilieri judeteni”, a mai spus Fratean.

Vicepresedintele CJ a mentionat, totodata, ca pentru asigurarea interventiilor urgente la cei circa 800 de kilometri de drumuri judetene, se va constitui un serviciu public in acest sens.

„Drumuri si Poduri” SA are un capital social nereevaluat de aproape 5 miliarde lei vechi. Astfel, la o eventuala scoatere la privatizare, dupa eliminarea pierderilor si aducerea sa pe linia de plutire din punct de vedere financiar, ar fi deosebit de atractiva.

Surse din cadrul CJ sustin ca interesul sindicalistilor ar fi acela de a mentine societatea in actuala stare si ca in spatele lor s-ar afla nimeni altul decat fostul director al firmei, Ioan Oltean, care ar fi cercetat de procurorii DNA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro