Sari direct la conținut

Interesele oligarhului rus Mikhail Fridman au ajuns in Romania prin gruparea „Bittner-Petrache”

Ziua de Cluj

ZIUA de Cluj a prezentat zilele trecute istoria societatii elvetiene „Conares Trading”, cea care a preluat in 2003 Combinatul de sarma de la Campia Turzii si Combinatul de Oteluri Speciale de la Targoviste. In documentele elvetiene ale registrului de firme, „Conares Trading” este reprezentata, pe hartie, de rusul Vladimir Iorich, ce are cetatenia germana.

Iorich, impreuna cu partenerul sau Igor Zyuzin erau pana in 2001 proprietarii unor mine de carbune in regiunea Kuznet si aprovizionau combinatul metalurgic AO Mechel, numit initial Uzina Metalurgica Celiabinsk.

Respectivul combinat a apartinut grupului de firme „Glencore”, detinut de omul de afaceri american Marc Rich, implicat in numeroase scandaluri si gratiat de presedintele SUA Bill Clinton dupa ce fusese condamnat pentru infractiuni economice.

Conform presei americane, Rich, implicat inca din anii ‘80 in afaceri cu regimul lui Saddam Hussein si cu cel al imamului iranian Kohmeni, si-a extins afacerile in Rusia dupa 1990. Aici, i-a invatat la propriu pe liderii partidului comunist rus cum sa privatizeze imensa industrie ruseasca.

„Elevii” lui Rich au devenit apoi „oligarhii Rusiei”, prezenti in topurile Forbes, cu averi de miliarde de dolari (de exemplu Potanin, Abramovich, Lisin, fratii Chernoy sau Mikhail Fridman). In 2001, Rich a cedat de buna voie, conform presei rusesti, controlul asupra combinatului metalurgic „Mechel”, al doilea ca marime din Rusia.

Beneficiarii transferului au fost necunoscutii Zyuzin si Iorich. Rich este considerat omul „mafiei rusesti” si reprezentant al intereselor oligarhilor peste tot in lume, din Australia, unde a facut comert cu arme si exploatari miniere, pana in Venezuela, Irak si Iran unde, incalcand embargoul ONU, a cumparat si vandut petrol.

Conares, nascuta din combinatia „Fridman- Rich”

Conform documentelor obtinute de la registrul de firme elvetian, March Rich si-a lichidat toate afacerile din Rusia in favoarea unui singur personaj, al treilea om ca bogatie in Rusia, Mikhail Fridman. Compania „Crown Resources”, inregistrata in oraselul elvetian Zug (paradis fiscal), a fost cedata grupului „Alfa”, fiind redenumita ERC Trading Company.

In timp ce Rich ii ceda lui Fridman imperiul sau financiar si industrial, noii proprietari ai combinatului Mechel de la Celiabinsk au inregistrat, tot in oraselul Zug, companiile Conares Trading, Conares Holding, Mechel Trading si Mechel Energy. Combinatul rusesc „Mechel” a fost transferat la noul holding „Conares-Mechel”.

Adresa uneia din firmele lui Rich, numita „Marc Rich & Co Investments”, este similara cu cea a societatii „Conares Holding”.

Dupa patru ani de la tranzactia dintre Fridman si Rich, in instantele de judecata din statul american New York, interpusii care au participat la afacere si Mikhail Fridman sunt judecati pentru frauda, mita, santaj si spalare de bani, in ceea ce presa americana a numit „procesul Norex”.

In acest proces gasim indicii ale legaturilor dintre grupul „Conares- Mechel”, Mikhail Fridman si afaceri dubioase din Romania.

Fridman este „patronul” lui Bittner

Conform unei anchete conduse de „Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii” rezulta ca Mikhail Fridman, a carei ascensiune fulminanta a inceput in 2001, dupa ce „profesorul” sau, Rich, i-a cedat afacerile, a investit puternic in Romania in ultimii patru ani.

Doi dintre pionii sai, anchetati in SUA in „procesul Norex”, au fost directorii firmei „Best Associates” din Insula Man, firma in care aparea si fostul deputat PSD Gabriel Bivolaru.

Aceleasi doua personaje, Gillian Norah Caine si Susan Christine Cubbon, controleaza prin intermediul unui paienjenis de firme off-shore inregistrate in Insula Man, Marea Britanie, si compania „Heavy Industry”, ce detine 65 la suta din societatea „Piscicola Tour”, care a concesionat mare parte din pescuitul din Delta Dunarii.

Aceste informatii se cupleaza perfect cu declaratiile „omului paravan” din afacerea Piscicola, prietenul fostului premier Adrian Nastase, celebrul Alexandru Bittner. Acesta a explicat ca nu este proprietarul multiplelor firme la care este director, ci este doar reprezentantul adevaratului patron.

Asadar, Bittner este reprezentantul „pionilor” oligarhului rus Mikhail Fridman. O alta legatura dintre Fridman si Bittner este societatea offshore „Mastertrade”, prezenta alaturi de Bittner in numeroase firme din Romania. Mastertrade apartine, pe hartie, lui Matthew Cunningham, judecat alaturi de Fridman in „procesul Norex”.

Pe langa afacerile gestionate de Bittner, in special imobiliare si comertul cu caviar, Fridman s-a implicat in preluarea rafinariei RAFO, initial prin firma VGB Oil (legata tot de oamenii sai, nominalizati in „procesul Norex”), iar apoi, zilele acestea, prin grupul rusesc „Alfa Oil”, controlat de alt oligarh, Iskandar Makhmutov.

Azerul Makhmutov face afaceri, ca si gruparea „Conares-Mechel”, in minerit si industria metalifera in zona Uralilor, regiunea Kuznet. Fridman, prin grupul financiar „Alfa”, ce detine si Alfa Bank, l-a finantat intens pe Makhmutov.

Presa ruseasca a speculat faptul ca Fridman a preluat prin interpusi industria metalurgica rusa dupa ce oligarhi ca Abramovici sau fratii Chernoy au fugit din Rusia de frica presedintelui Vladimir Putin.

Conexiunea „casa de avocatura”

Un alt indiciu relevant al faptului ca Mikhail Fridman si-a intins tentaculele in Romania se gaseste la casa de avocatura bucuresteana „Nastasescu”.

Cabinetul cu pricina este reprezentantul juridic al urmatoarelor firme: Total Net SA (detinuta de Bittner si Marius Truica, consilierul lui Adrian Nastase), Mastertrade, Melwood&Parteners, SLB Consultants, Heavy Industry, Dally Exim (fosta firma a lui Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea), Grupul Roman de Investitii GRI (toate aflate in legatura cu Bittner).

In final, ultimii clienti ai casei de avocatura sunt „Conares Trading” si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (fosta APAPS, actuala AVAS). Poate asa se explica si succesul in privatizari avut de grupul „Conares-Mechel”.

ZIUA de Cluj va explica, intr-o editie viitoare, modul de operare al grupurilor de afaceristi rusi si ucrainieni ce pozeaza, mai nou, in investitori strategici in Europa Centrala si de Est. In sprijinul acestui demers vom publica, in exclusivitate, un interviu cu reputatul jurnalist de investigatii german Jurgen Roth, cel care a inventat pentru presa termenul de „oligarhi rusi”.

Roth scrie de 15 ani despre mafia rusa si despre interesele economice ale oligarhilor din spatiul ex-sovietic

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro