Sari direct la conținut

Vize imorale la Cluj

Gazeta de Cluj

Timp de trei luni, site-ul oficial al Congresului american este deschis tuturor celor care doresc sa depuna o cerere pentru Loteria Vizelor. Astfel, din 5 octombrie pana in 4 decembrie 2005 oricine doreste poate sa isi depuna un formular, intrand astfel in carti pentru una din cele 50.000 de vize de sedere in Statele Unite.

Absolut gratuit

Loteria vizelor este unul dintre cele mai usoare mijloace de emigrare in SUA. Pentru a intra in program, fiecare aplicant trebuie sa completeze un formular on-line la care sa ataseze o poza.

Odata ce toate cererile din intreaga lume sunt inregistrate in baza de date, un calculator trage la sorti un numar de 50.000 de participanti care vor obtine vizele de sedere in SUA.

Pentru a se putea califica, solicitantul trebuie sa aiba cel putin o diploma de bacalaureat si sa fie cetatean al unei tari inscrise in lista Congresului american. Aceasta lista este data publicitatii si poate fi consultata de catre toti cei interesati.

Chiar daca cetateanul nu are o diploma de bacalaureat mai exista o posibilitate. Aplicantul mai poate completa o cerere daca are minim doi ani de experienta din ultimii cinci ani intr-o ocupatie care presupune cel putin doi ani de calificare sau experienta pentru a profesa.

Dovada experientei profesionale se face cu cartea de munca. Oricum, inscrierea este absolut gratuita.

Firme imorale

Odata cu mania pentru loteria vizelor au inceput sa apara si firme care ciupesc bani de la romanii slab informati. Fara a face mare lucru, firmele respective cer un onorariu – 200.000 lei vechi – pentru a efectua ceea ce ar putea face orice roman de acasa, din fotoliu.

Una din firmele care „ajuta” cetatenii este Ecosys Cluj-Napoca. „Noi nu intermediem aceste contracte cu cetatenii. Pur si simplu ii ajutam pe apelanti sa-si completeze formularele.

Este posibil ca un anumit cetatean sa nu aiba acces la Internet, sa nu stie sa-l foloseasca sau sa nu detina un aparat digital.

Aici intram noi pe fir si contra unui comision modic le oferim atat serviciile de transmitere a datelor pe site-ul Congresului american, cat si serviciile de fotografiere”, a afirmat Catalin Ianache directorul firmei Ecosys.

„Nu avem nici un contract cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, dar nici nu este nevoie, pentru ca noi nu intermediem, ci pur si simplu ii ajutam pe cetateni”, a incheiat Ianache. Firma clujeana are si cadru legal care sa-i confere aceasta indeletnicire legala, dar imorala.

Astfel, in conditiile de participare date publicitatii de catre Congresul american este mentionat ca „aplicantii pot pregati si transmite ei insisi inregistrarile sau altcineva poate face acest lucru pentru ei”.

Activitate profitabila

Aceasta activitate nu implica o munca foarte solicitanta, fiind nevoie de foarte putini angajati, putine costuri, iar profitul este maxim. Creduli sunt o multime, ceee ce face viata usoara societatii. Sumele pe care le cer fiecarui aplicant nu sunt uriase.

Astfel, pentru o singura persoana, taxa de procesare este de 200 mii lei vechi, pentru o familie compusa din 2 persoane taxa creste cu 50 mii lei vechi, iar daca familia are trei sau patru membri, ea trebuie sa achite suma de 300 mii lei vechi.

Pentru familiile cu mai mult de patru membri, se va percepe o taxa de 300 mii lei vechi plus 50.000 lei vechi pentru fiecare membru care depaseste acest numar.

Profitul este imediat si sigur tinand cont ca peste 500 de oameni si-au depus formulare doar in ultima luna si exista posibilitatea ca numarul solicitantilor sa creasca in urmatoarele zile odata cu apropierea termenului limita. Firma Ecosys desfasoara aceasta activitate de trei ani incoace.

In primul an firma a inregistrat mai bine de 1.700 de cereri, iar anul trecut peste 2.000 de oameni au trecut portile firmei pentru a completa formularele. Putina matematica ne duce la incasari anuale de 500 milioane lei vechi.

Datori la stat

Vanzarea de software, principalul domeniu de activitate al celor de la Ecosys, se pare ca nu le aduce prea mult profit, ci mai degraba le creeaza datorii. Conform bilantului depus la Ministerul Finantelor pe anul 2004, firma avea datorii de aproape 200 milioane lei vechi.

Lucrurile nu au mers niciodata bine pentru firma clujeana, inca de la infiintare, in 2001, firma inregistrand pierderi. Astfel, in bilantul pe 2001, firma avea o datorie de 200 milioane lei vechi catre bugetul de stat, iar anul urmator datoriile au crescut la 460 milioane lei vechi.

In 2003, creantele catre bugetul de stat au scazut sub 110 milioane lei vechi.

Vigneta martiana

Firma Ecosys detine o masina marca Dacia pe care o foloseste ca mijloc mobil de publicitate. Aceasta masina are o are o vigneta care ii permite sa parcheze unde doreste fara a mai fi nevoie sa plateasca costurile parcarii.

Din surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul am aflat ca aceste vignete sunt puse la dispozitie gratuit de catre Primaria municipiului Cluj-Napoca in urma unui protocol cu respectivele firme.

Aceste vignete contin sigla Primariei Cluj-Napoca. Problema este ca reprezentantii municipalitatii habar nu au de aceste vignete. Serviciul parcari din cadrul Primariei ne-a indrumat sa contactam firma Valcon, care are un contract cu Primaria Cluj-Napoca in domeniul parcarilor.

Din nefericire, nici reprezentantii firmei nu stiu nimic despre aceste vignete. Totusi, angajatii firmei Valcon nu amendeaza masinile care detin asemenea vignete.

Garda Financiara asteapta

„Atat timp cat au toate autorizatiile la zi si isi platesc impozitele nu avem nici un drept sa ne amestecam. In cazul in care nu respecta legea, ii vom sanctiona ca pe orice alta societate comerciala”, a declarat Emil Ilea, comisar sef al Garzii Financiare Cluj.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro