Sari direct la conținut

La Poarta Alba, doar hotii au din ce trai

Replica de Constanta

Situat la doar cativa kilometri de Constanta, satul Poarta Alba este insa in multe privinte rupt de lume. Alcatuit in principal din oameni ce traiesc de pe o zi pe alta, cei mai multi doar din ajutorul social, si pe care chiar si primarul ii reneaga, pe motiv ca nu l-au sustinut in timpul campaniei electorale, satul se ascunde in umbra penitenciarului cu acelasi nume.

Batranii au ramas doar cu amintirea vremurilor „infloritoare” de altadata, cand datorita renumelui Liceului Agricol din localitate erau vizitati de nume sonore ale economiei romanesti. Acum insa, si putinul avut le este amenintat de fostii detinuti, care pentru a nu se indeparta prea mult de penitenciar se stabilesc in sat.

Dintre cele peste 300 de familii care traiesc in aceasta comunitate, putini sunt cei care isi asigura traiul printr-un loc de munca. Cei mai multi insa, s-au resemnat sa astepte ajutorul social sau alocatiile copiilor.

S-au daca nici la acest ajutor din partea statului nu mai pot spera, se reprofileaza pe furtisagurile marunte de prin curtea vecinilor, de vreme ce autoritatile locale nu s-au grabit sa asigure securitatea localnicilor. Cel mai apropiat post de Politie este situat in comuna Poarta Alba, la aproximativ 7 kilometri, astfel ca fostii detinuti care s-au stabilit in sat se simt in largul lor.

„Mi-au furat pana si portile de la curte, dar nimeni nu a vazut si nu a auzit, si asta pentru ca le este frica”, ne-a declarat Valentina Duca, una dintre localnice. De pe alta parte, primarul Niculae Sant-Ion sustine ca oamenii sunt cei care nu au mai dorit asigurarea pazei.

„Au existat gardieni publici angajati din banii Consiliului Local, pana in decembrie 2004, dar de atunci oamenii sunt obligati, chiar si prin legislatie sa-si asigure paza singuri. Si oricum, in loc sa-i lase sa-si faca treaba, ei le dadeau sa bea votca”, ne-a declarat primarul Niculae Sant-Ion. Nu se poate spune insa ca aceasta este singura nemultumire a localnicilor.

Pe langa faptul ca asemeni postului de Politie, cel mai apropiat punct farmaceutic este la 7 kilometri distanta, dar este mai mereu inchis, dupa cum ne-a argumentat primarul pentru ca nu are destule fonduri sa-i plateasca salariul, in ultima perioada localitatea nu mai beneficiaza nici de apa potabila.

Niculae Sant-Ion, primarul suparat pe sat

Acest fapt afecteaza si Azilul de Ingrijire Persoane Varstnice din localitate, aflat in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, dar pentru care Petre Dinica crede ca a gasit solutia.

„Vrem sa sapam un put din care sa ne aprovizionam cu apa, in conditiile in care nu putem sa mergem la RAJA sa le spunem sa pompeze mai multa apa pentru noi”, a declarat Petre Dinica. „Oamenii din comuna Poarta Alba si din Valu lui Traian au inceput sa-si ude gradinile, ca doar este vara, motiv pentru care la noi nu mai ajunge apa.

Am fost sa ne plangem pe la primar, dar nu a vrut sa ne asculte”, ne-a declarat Stefania P., una dintre localnicele din satul Poarta Alba. Pentru a li se face totusi dreptate si pentru a beneficia de acest drept, in cursul saptamanii ce a trecut oamenii au strans semnaturi pe care le vor inainta responsabililor.

Asta, bineinteles in conditiile in care autoritatilor locale, si anume primarului, ii va trece supararea. „Noi cei din satul Poarta Alba nu l-am votat la alegerile din 2004, dar l-au votat cei din Galesu si din comuna Poarta Alba. Asa ca acum ne-a lasat la o parte, ne desconsidera”, ne-a mai declarat Stefania P.

In replica, pozitia primarului a fost ferma, sustinand ca a realizat destule lucruri marete pentru aceasta comunitate. „Le-am facut teren de fotbal, vestiare pentru fotbalisti, camin cultural”, ne-a declarat Niculae Sant-Ion, incurcand „borcanele”, de vreme ce toate acestea au fost facute pentru Galesu.

Si asta in conditiile in care satul Poarta Alba, sau Orasul Nou, cum mai este cunoscut de localnicii din zona, pentru simplul motiv ca este cel mai nou construit, nu are nici o biserica adecvata, slujbele tinandu-se intr-o cladire improvizata, cu o structura subreda.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro