Sari direct la conținut

Bataie pe stalpi

Ziua de Cluj

„Romtelecom a anuntat deja ca va deveni furnizor de date, pentru care a si inceput sa isi faca reclama. Ba chiar, putem spune, va deveni furnizor TV cablu. Este un monopol al companiilor Romtelecom si Electrica, pentru ca, daca aveam alternative, ne duceam altfel cablurile. Fata de Electrica, Romtelecom solicita o chirie dubla, 1,5 euro pe stalp.

Initial, si Electrica a avut pretentii de 5 euro pe stalp pentru serviciul de date”, ne-a declarat directorul executiv al Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Constantin Harasim. El a mentionat ca, prin majorari de cate 20% pe an, chiria perceputa de Electrica a crescut, din 1996, cu 160%.

Asociatia a sesizat Consiliul Concurentei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Comunicatiilor in privinta pozitiei de monopol pe care o au cele doua societati.

In paralel, ACC face demersuri pentru o lege a infrastructurii in domeniul comunicatiilor, care sa permita o concurenta loiala, indiferent daca proprietarul stalpilor este de stat sau privat. „Acum e bine ca Electrica e pe jumatate de stat, pentru ca, atunci cand va fi privatizata, va putea sa faca tot ce vrea cu stalpii”, spune Harasim.

„Noi nu am dat interdictii pentru folosirea stalpilor, nici pentru TV cablu, nici pentru publicitate. Deocamdata, stalpii nostri pot fi inchiriati, cu exceptia celor care se afla in zona monumentelor istorice”, a precizat reprezentantul Electrica Transilvania Nord Cluj, Brandusa Patranjan.

Ea a mentionat ca exista si stalpi de electricitate aflati in proprietatea municipalitatii, pentru care Primaria clujeana percepe chirie. „Nu avem restrictii la folosirea stalpilor nostri, nici pentru reclama, nici pentru suspendare sau pozare de cabluri. Tarifele sunt in functie de pozitionarea stalpilor”, a spus Liviu Neag, director al Regiei Autonome de Transport Urban Calatori Cluj.

Romtelecom ataca piata de date

„Stalpii Romtelecom sunt proprietatea companiei, care a investit in crearea acestora si continua sa investeasca in intretinerea lor.

Motivele care au condus la decizia de a nu mai prelungi contractele sunt de ordin tehnic: stalpii nu au fost proiectati pentru a suporta retele suplimentare, iar, in cazurile unor avarii ale cablurilor Romtelecom, este mai dificila interventia tehnicienilor si remedierea rapida a defectiunilor (din cauza aglomerarii de cabluri de pe fiecare stalp), ceea ce impiedica compania noastra sa ofere cele mai bune servicii clientilor sai. In unele cazuri, au fost depistate conectari frauduloase.

Romtelecom a decis sa renunte, cu cateva luni in urma, la firma sa de cablu TV, Cablevision of Romania (CVR), deoarece intentioneaza sa se concentreze pe dezvoltarea serviciilor care tin de telefonia clasica, precum si de date si Internet”, ne-a declarat Cristina Popescu, media relations manager Romtelecom.

Ea a confirmat ca societatea va implementa o retea nationala de tip IPMPLS pentru servicii de date, propunandu-si ca, pana in 2007, sa devina lider de piata in domeniul Intranet si date, cu o cota de piata de peste 70%.

Cu toate ca oficialii Romtelecom au negat implicarea in acest sector, pe site-ul companiei ea figureaza ca atat prestator de servicii TV prin cablu, cat si de transmisii de date&Internet, prin subsidiara ARtelecom.

Potrivit ultimului bilant depus la Ministerul Finantelor Publice, Romtelecom a inregistrat o pierdere de 76 de milioane de euro in 2003, datoriile sale fiind de 625 de milioane de euro. Spre deosebire de Romtelecom, CVR a avut un bilant pozitiv la Finante, reusind, in 2003, un profit de peste 100.000 de euro, la o cifra de afaceri de 2 milioane de euro.

In urma restructurarii operatorului national de telefonie fixa, Astral Telecom Cluj a cumparat, pentru 8,5 milioane de dolari, divizia de cablu a Romtelecom, Cable Vision, societate de TV prin cablu subteran si de servicii Internet pe cablu, cu retele in Bucuresti, Buzau, Giurgiu, Sfantu Gheorghe, Slobozia si Targoviste.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro