Sari direct la conținut

Davies Byron la Constanta: Politistii constanteni au avut un morcov european

Replica de Constanta

Dupa trei saptamani de calvar, pregatiri minutioase, sedinte, stres si nopti nedormite, in cursul dupa-amiezii de ieri, politistii constanteni au putut rasufla usurati. Controlul Uniunii Europene privind activitatea Politiei Constanta s-a incheiat, aparent cu bine, dar concluziile raportorului le vom afla abia in luna noiembrie, la Bruxelles.

Ieri, 23 iunie a.c., a fost ziua cea mare pentru Inspectoratul de Politie al Judetului Constanta. A fost ziua in care Davies Byron, reprezentant al Uniunii Europene, a trebuit sa isi faca o parere despre modul in care a evoluat Politia Constanta. Printre altele, vizita evaluatorului a cuprins sediul Politiei Municipiului Constanta, al Sectiei 1 si al Inspectoratului Judetean.

Aspectul Sectiei 1 este impecabil, fiind inaugurata in urma cu doi ani, la deschiderea sectiei in cauza Davies Bzron fiind, de asemenea, prezent. Una dintre conditiile impuse de UE este aceea ca fiecare sediu al Politiei sa beneficieze de camere de primire si camere de consiliere a victimelor.

Drept urmare intrarile in cele doua sedii principale de Politie din Constanta au fost reamenajate dupa standardele impuse de comunitari, reprezentantul UE declarand ca „arata mult mai bine decat majoritatea sectiilor din Anglia”. Cat despre vizita evaluatorului european, nu prea ii intelegem rostul.

Cum ar putea acesta sa evalueze activitatea politistilor constanteni intr-o scurta vizita prin holurile sediilor de Politie, cum isi poate da seama daca au disparut sau nu politistii corupti? Nu stim, cert este ca intrebarile „cheie” adresate de acesta unor ofiteri ai Politiei Municipale au fost „Ce studii aveti?” si „De ce v-ati facut politisti?” Probabil

Davies Byron se astepta la un raspuns de genul „Deoarece in acest domeniu se poate lua spaga grasa!” De asemenea, Byron s-a aratat interesat si de utilitatea calculatoarelor din receptia Politiei Municipale, receptie ce are rol si de dispecerat, beneficiind si de un sistem complet de supraveghere video a exteriorului cladirii.

Petrecere in cinstea (in)succesului?

Una peste alta, cel putin asa a lasat senzatia, evaluatorul se pare ca a plecat din orasul nostru cu o impresie placuta.

„Din ceea ce am discutat cu el si din mimica si gesturile sale am inteles ca a fost foarte multumit de rezultatele Inspectoratului Judetean Constanta, dar si de cele ale Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate” a declarat comisar sef Victor Popescu, seful CZCCOA.

Dar, din pacate, nu este prima data cand Davies Byron spune un lucru in Romania si cand ajunge la Bruxelles declara cu totul si cu totul altceva. In alta ordine de idei, pentru a intelege cat de mare a fost „morcovul” trimis de comunitari la Constanta, in jurul orelor 14.00, dupa vizita reprezentantului UE, la Sectia 1 era petrecere mare.

In sediul sectiei se desfasura o petrecere cu chiote astfel ca muzica era data foarte tare, politistii si cele doua politiste se unduiau usor, mai ca ar fi tras un dans. Cat despre a te baga cineva in seama, slabe sperante.

Alte noutati motivate tot de aceasta vizita mai sunt si faptul ca victimele au la dispozitie un psiholog, femeile abuzate nu vor mai sta de vorba cu barbati, ci cu doua domnisoare politiste, pentru a se simti mai in largul lor. De asemenea, ofiterii care ii vor intampina pe cei cu probleme in camerele de consiliere au fost special pregatiti, urmand o serie de cursuri pe aceasta tema.

Si la Mangalia a fost inaugurat noul „look” al camerelor special amenajate pentru „imbunatatirea relatiei politist-cetatean”.

Mangaliotii vor fi intampinati de catre politistii intr-un stil cu totul „a la UE” – o sala de asteptare moderna, o sala de consiliere pentru victimele violentei, de orice natura ar fi aceasta, la parter a fost infiintat un „birou de primire si consiliere a publicului”, dotat cu calculator ultramodern.

Aici, un agent de politie este desemnat special pentru a putea oferi relatii publicului, urmand sa „trieze” cazurile catre celelalte birouri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro