Sari direct la conținut

Discursul Presedintelui Obama adresat Congresului – Din seria "Stiai ca…?"

HotNews.ro

In asteptarea discursului lui Barck Obama despre starea natiunii, CNN face un top cu amanunte mai hazlii legate legate de discursul anual al presedintelui SUA adresat Congresului. Doi dintre presedintii americani nu au tinut niciodata acest discurs. Este vorba despre William Henry Harrison si James Garfield, ambii au murit la mai putin de 200 zile de la instalarea in functie, sunt cateva curiozitati din seria „Stiai ca…?” prezentate de CNN.

Rosu, albastru si alb sunt culorile cravatelor purtate de presdintii Clinton, Bush si Obama in timpul discursului.

Obama este primul afro-american care a vorbit in fata Congresului aflat in sesiune comuna desi in fata Congresului au vorbit mai multe persoane de culoare (ex. Nelson Mandela) din diferinte alte tari.

Doi dintre presedintii americani nu au tinut niciodata acest discurs. Este vorba despre William Henry Harrison si James Garfield, ambii au murit la mai putin de 200 zile de la instalarea in functie.

Primul discurs transmis la radio a fost cel al presedintelui Calvin Coolidge in data de 6 decembrie 1923.

Primul discurs televizat a fost sustinut de Harry Truman in data de 6 decembrie 1947.

Primul discurs in prime-time a avut loc in 1965 cand presedintele Lyndon Johnson a decis mutarea discursului seara pentru cresterea audientei.

Primul discurs transmis live pe internet avut loc in 2002 si a fost sustinut de George W. Bush.

Un singur discurs a fost amanat fata de ziua programarii lui initiale. Se intampla pe 28 ianuarie 1986 cand presedintele Ronald Reagan nu a mai sustinut discursul planificat deoarece in aceeasi zi naveta spatiala Challenger a explodat. Discursul s-a tinut pe 4 februarie 1986.

Cel mai lung discurs a fost tinut de Harry Truman in primul sau an de mandat, 1946, numarand peste 25.000 de cuvinte.

Cel mai scurt a fost cel al lui George Washington din 1790, cu 833 de cuvinte rostite in mai putin de 10 minute.

In discursul de 67 de minute tinut de George W. Bush in 2003 a folosit de 22 de ori cuvantul teroare/terorist/terorism si de 19 ori a pomenit numele lui Saddam Hussein.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro