Sari direct la conținut

Daniel Morar: Avizul presedintelui e suficient pentru urmarirea ministrilor

HotNews.ro

Procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, a declarat astazi, la BBC, ca avizul presedintelui este suficient pentru urmarirea penala a unui ministru care este si parlamentar. In opinia sa, Parlamentul nu poate lua o decizie, asa cum a cerut ministrul Muncii, Paul Pacuraru, in ancheta in care acesta este vizat.

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a declarat marti, pentru NewsIn, ca a trimis conducerii Senatului o solicitare prin care cere ca aceasta camera sa se pronunte daca suspiciunile de coruptie lansate asupra sa sunt veridice si daca se justifica inceperea urmaririi penale in cazul sau.

In scrisoarea sa, Pacuraru face trimitere la articolul 72 din Constitutie, care se refera la imunitatea parlamentara. Astfel, deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului. Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Conducerea Senatului a decis sa inainteze solicitarea lui Păcuraru catre Comisia Juridica a Senatului.

Surse din PNL declarasera duminica, pentru NewsIn, ca, in cazul Pacuraru, liberalii ar putea cere si arbitrajul Curtii Constitutionale pe motiv ca legea fundamentala, la art.109 referitor la raspunderea ministeriala, specifica faptul ca nu doar presedintele, ci si Camera Deputatilor si Senatul au dreptul sa ceara inceperea urmarii penale a unui ministru.

Presedintele Traian Basescu a cerut, saptamana trecuta, remanierea lui Pacuraru odata cu ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro