46% din populatia Romaniei a accesat internetul in ultima saptamana a lunii august
45.8% la suta dintre romanii au intrat pe internet in ultima saptamana din luna august, iar 18% au accesat internetul in fiecare zi, potrivit Biroului de Cercetari Sociale. Cifrele sunt mai optimiste decat cele mai recente date ale Oficiului de Statistica al Comunitatilor Europene (Eurostat), care estimau in 2008 ca numai 36% din romani erau utilizatori ai Internetului.
Cifrele ar putea sa fie afectate de diferente de metodologie (sondajul BCS reflecta populatii urbane si educate intr-o masura putin mai mare ca statisticile Eurostat) ele indica totusi faptul ca
- Romania se apropie simtitor de tari europene ca Grecia, Italia, sau Ungaria, unde Internetul era accesat in 2008 de 50-60% din populatie. Studiul a fost realizat de Sorin Adam Matei, profesor la Purdue University, Indiana, SUA.
- In 2007, Banca Mondiala indica faptul ca peste 70% din americani, englezi, sau germani accesau internetul cu regularitate. BCS ofera cifre si despre modul in care romanii folosesc internetul.
- Cetatenii tarii noastre acceseaza internetul in medie patru din sapte zile ale saptamanii si petrec, tot in medie, trei ore pe zi pe net.
Majoritatea internautilor isi citesc emailul
- Principala activitate este trimiterea si citirea de mesaje electronice (email), urmata de lecturarea stirilor.
- Posta electronica este citita, in medie, la fiecare doua zile.
- Romanii vorbesc pe Skype sau instant messenger doar de cateva ori pe luna.
- Ei cauta informatii despre sanatate si educatie cam cu aceeasi frecventa.
- Folosirea jocurilor electronice online e, tot in medie, mai rara de o data pe luna. Toate aceste cifre se refera la un utilizator mediu, nu la utilizatorii frecventi.
Bloguri celebre pentru observatorii specialisti ai internetului romanesc, de genul zoso, visurat sau manafu nu au fost pomenite deloc de cei intervievati de BCS. Cel mai usor de recunoscut nume de bloger a fost Mircea Badea, mentionat insa de sub 5% din cei intervievati. Alte personalitati mentionate au fost Alina Plugaru, Andreea Marin, Victor Ciutacu, sau Andrei Badin.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.096 de persoane in varsta de peste 18 ani, chestionate in perioada 20-27 august 2009.
Au fost efectuate interviuri in 78 de orase si sate din 40 de judete.