Sari direct la conținut

„Trăim vremuri periculoase”. Ce urmează după noua posibilă tentativă de asasinare a lui Trump, care ridică la maxim tensiunea unei campanii nebune

HotNews.ro
„Trăim vremuri periculoase”. Ce urmează după noua posibilă tentativă de asasinare a lui Trump, care ridică la maxim tensiunea unei campanii nebune
Donald Trump. FOTO: zz/Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx / AP / Profimedia

Această posibilă nouă tentativă de asasinat la adresa lui Trump ilustrează nu doar tensiunile dintr-o campanie care a sfidat previziunile și convențiile, dar și violența subterană care este gata în orice moment să iasă la suprafață, scriu CNN și The Guardian.

Un purtător de cuvânt al Secret Service a sintetizat în câteva cuvinte concluziile americanilor după noul incident șocant care l-a vizat pe Donald Trump: „Nivelul de alertă este ridicat. Trăim în vremuri periculoase”.

Oficialul vorbea în cadrul unei conferințe de presă, duminică după-amiază, la câteva ore după ce un individ cu o pușcă semiautomată de tip AK-47 a fost reperat la doar câteva sute de metri de locul unde fostul președinte al SUA juca golf.

Incidentul este tratat de FBI ca o posibilă tentativă de asasinat, mai exact a doua tentativă de asasinat în doar două luni, în mijlocul unei campanii electorale tensionate, care a alimentat și mai mult diviziunea din țară.

Detaliile comunicate la conferința de presă au subliniat cât de aproape a fost Trump de a fi împușcat – încă o dată – la atât de puțin timp după ce un atacator din Butler, Pennsylvania, i-a zgâriat urechea cu un glonț la un miting din 13 iulie.

Întrebat de reporteri cât de departe se afla presupusul atacator de duminică de ținta sa aparentă, șeriful din West Palm Beach, Ric Bradshaw, a răspuns: „Probabil între 300 și 500 de yarzi (270-450 de metri) – dar cu o pușcă și o lunetă, asta nu este o distanță prea mare”.

În acest moment, scrie CNN, pare că America a evitat de două ori, la mustață, tragedia asasinării unui politician de top, a unui candidat prezidențial – și efectele potențial toxice pe care un astfel de incident le-ar putea dezlănțui într-o țară deja zguduită de diviziuni partizane viscerale.

Întrebări, dar și laude pentru Secret Service

Imediat după incident, analiza inițială a sugerat o poveste cu două puncte de vedere contradictorii, scrie The Guardian.

Primul observă cât de expus este în continuare Trump, chiar și după ce securitatea sa a fost sporită după incidentul Butler, și cât de ușor pare să fi fost pentru un individ înarmat să intre pe terenul de golf și să se ascundă acolo, în tufișuri.

Șeriful Bradshaw a subliniat că, dacă Trump ar fi fost președinte în funcție la momentul respectiv, serviciile secrete nu i-ar fi permis niciodată să joace golf într-un mediu atât de deschis. Dar „el nu este președintele în exercițiu și, prin urmare, suntem limitați la ceea ce Secret Service consideră posibil”, a spus el.

A doua discuție este mai degrabă pozitivă. Spre deosebire de tentativa de asasinat asupra lui Trump din comitatul Butler, în care Secret Service s-a confruntat cu întrebări serioase cu privire la competența sa, care au generat demisia directoarei, Kimberly Cheatle, incidentul de duminică pare să prezinte agenția într-o lumină mult mai roz.

Presupusul atacator a fost reperat de un agent Secret Service, care mergea înaintea lui Trump pentru a detecta potențialele amenințări. În ciuda vegetației dese care acoperă parte din teren, agentul a zărit o țeavă de pușcă și l-a atacat pe suspect, trăgând patru până la șase cartușe.

Acesta a fugit și a fost arestat ulterior.

„Serviciile secrete au făcut exact ceea ce trebuiau să facă, iar agentul lor a făcut o treabă fantastică”, a declarat Bradshaw.

Întrebări cu privire la securitatea fostului președinte au fost însă adresate insistent de aliații săi, printre care Elise Stefanik, o republicană din Camera Reprezentanților.

Cum „i s-a permis unui asasin să ajungă din nou atât de aproape de președintele Trump?”, a întrebat imediat Stefanik. „Continuă să existe o lipsă de răspunsuri pentru oribila tentativă de asasinat din Pennsylvania și ne așteptăm să existe o explicație clară pentru ce s-a întâmplat astăzi în Florida”, a continuat ea.

Nicio șansă de descaladare

Această posibilă nouă tentativă de asasinat la adresa lui Trump ilustrează nu doar tensiunile din campanie, dar și violența subterană care este gata în orice moment să iasă la suprafață, au observat analiștii americani.

Cei doi candidați la președinție știu asta. Amândoi se adresează acum mulțimilor la mitingurile în aer liber din spatele unor ecrane anti-glonț.

După prima tentativă de asasinat la adresa lui Trump, Marius Ghincea, cercetător la universitatea elvețiană ETH Zurich, specializat în politică externă și de securitate, a explicat pentru HotNews.ro contextul tensionat al incidentului.

„Politica americană a devenit atât de polarizată încât era evident că o să avem violență politică”, a spus Ghincea, cercetător la universitatea elvețiană ETH Zurich.

„În condițiile în care au loc violențe cu arme literalmente în fiecare zi, nu este neapărat surprinzător că cineva a decis să folosească armele și împotriva unor ținte, în afara acelora cu care suntem obișnuiți, cum ar fi copiii care învață în școli sau oamenii care merg în cluburi”, a explicat Ghincea.

„Nu văd nicio șansă, ca pe termen scurt și mediu, să vorbim de descaladare. Societatea americană este polarizată extrem pe teme foarte sensibile și, în general, ai două triburi mari și late care se detestă reciproc și care văd în alegeri și în câștigarea puterii politice singura șansă pentru a supraviețui”, a spus Ghincea.

O campanie care a sfidat previziunile și convențiile

Nu doar aceste incidente, dar tot ce s-a întâmplat până acum în această campanie a sfidat convențiile și previziunile.

Pentru prima dată din 1968, un președinte în funcție – Joe Biden – și-a abandonat campania de realegere, lăsând locul cu reticență vicepreședintei sale, care are șansa de a deveni prima femeie de culoare din fruntea statului.

Trump, candidatul republican, este un infractor condamnat care se confruntă cu multiple acuzații penale pentru tentativa sa fără precedent de a anula rezultatul alegerilor pierdute. Dacă va reveni la Casa Albă, Trump ar fi doar al doilea președinte care a pierdut realegerea și care obține un al doilea mandat neconsecutiv.

Acțiunile lui Trump vor fi urmărite îndeaproape, în următoarele zile. După prima tentativă de asasinat la adresa sa, fostul președinte a făcut apel la unitate. Dar promisiunea sa nu a ținut foarte mult, el reluând rapid atacurile la adresa adversarilor politici.

El a sugerat printre altele că administrația Biden și Kamala Harris sunt parțial responsabili pentru tentativa de asasinat din Pennsylvania.

Cursă umăr la umăr

În condiții normale, o posibilă tentativă de asasinat împotriva unui candidat la președinție ar trebui să stârnească un val de simpatie care s-ar putea traduce într-un impuls politic.

Incidentul vine într-o perioadă în care cursa este foarte strânsă. Într-un moment în care ambii candidați se luptă pentru câteva sute de mii de alegători în statele cheie, adică cei care sunt nehotărâți și care pot schimba rezultatul general al votului, nu este clar cât de mult loc mai rămâne pentru schimbarea percepțiilor, scrie CNN.

În vreme ce Biden și Harris s-au declarat ușurați că Trump nu a pățit nimic și au condamnat violența, aliații fostului președinte s-au grăbit să observe că acesta trebuie acum să fie votat.

Stefanik, congresmana republicană, a publicat o declarație care a reluat ideea că Trump a fost salvat de providența divină – o temă recurentă la Convenția Națională Republicană.

Președinta Conferinței Partidului Republican din Camera Reprezentanților a sugerat că, după cele întâmplate, țara are acum datoria de a-l alege pe Trump. „Din fericire, Dumnezeu continuă să vegheze asupra președintelui Trump. Ca americani, trebuie să ne unim în spatele lui în noiembrie pentru a ne proteja republica și pentru a readuce pacea în lume”, a spus ea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro